Nehéz edzés, jó versenyzés

2016. május 23. 12:31 | Fekete Kata

Törött könyök, törött csukló, izmoktól leszakadt, megcsavarozott váll – Bohus Richárd ilyen előzményekkel úszott kiválóan a londoni Európa bajnokságon. Amikor Békéscsabán edzett, elmesélte, rossz passzban van, szenved az időeltolódástól és még úszni sincs kedve. Ehhez képest szárnyalt Londonban!

 

Amerika és Magyarország között ingázik Bohus Richárd. Mindkét helyen edz és versenyez – mondta el a békéscsabai úszó a 7.Tv stúdiójában pár hete, az országos bajnokság után. Londonban, az Európa Bajnokságon szárnyalt az úszó. Pedig minden ellene szólt. Mint mesélte, nehezen szokta meg a hazai, ötven méteres medencét, hiszen Amerikában 25 yardos, nem egészen 25 méteres medencében úsznak. Ugyancsak nem könnyítette meg a helyzetét, hogy másfél évvel ezelőtt kénytelen volt gyorsúszásra váltani a vállműtétje miatt. Az utolsó, békéscsabai edzéseken pedig rosszkedvűen ugrott medencébe, a 9 órás időeltolódás miatt nappal álmos volt, éjjel virrasztott. Az edzője azonban bíztatta: ha nem érzi jól magát egy verseny előtt, az jó jel. Neki lett igaza.

- Az elmúlt három hónap nagyon kemény volt: öt nagy versenyre kellett felkészülnöm, majd következett az EB. Mindezt úgy, hogy a szokásos hét-nyolc hónap helyett másfelet edzhettem. Az állóképességemmel nincs baj, inkább a gyorsaságot kellene javítani, illetve a fordulókon és a rajton köszörülni.

Bohus Richárd elmesélte, mivel Amerikában tanul, augusztustól májusig, a tengerentúlon él és edz.

- Mielőtt kimentem volna tanulni, nagyon komoly kételyeim voltak, hiszen tartottam a honvágytól, attól, hogy kilenc hónapig nem látom a családomat, a barátaimat. Mégis nagyon jól érzem magam. Amerikában mindig meleg, napos az idő, januárban is 20-25 fok van. Az egyetemen a társaság sokszínű, a világ összes pontjáról összegyűlnek itt úszók, így egyrészt sok kultúrát ismerünk meg, másrészt, ha szeretném bejárni a világot, mindenhol van egy barátom, aki szívesen lát – mondta Ricsi, majd elmesélte, hogyan sérült meg. - 2014-ben, amikor kimentem Amerikába, nagyon sokat edzettem, hirtelen sok izmot szedtem fel, amihez nem volt hozzászokva a szervezetem és ,,leszakadt” a vállam. Megműtöttek, három titán csavarral élek azóta is. Lelkileg nagyon nehezen viseltem, hogy az olimpiai szereplés után nem úszhatok, csak lábra edzhettem egy évig. Tavaly nyáron nagyon jó időszakom volt, nyolc századra voltam a világbajnokság A szintjéről. Majd Amerikában, a világ egyik legjobb edzője, Bob Bowman lett a vezetőedzőnk az egyetemen, aki Michael Phelpset is edzette. A pechsorozatom azonban folyatódott, amikor szeptember végén kis híján elütött egy autó, amit kikerültem, de a küllőm közé beakadt a kezemben vitt állvány és hatalmasat buktam. Repültem három-négy métert és eltörtem a jobb könyökömet és a bal csuklómat.

A pechsorozat itt ért véget: Ricsi januártól edzett, saját maga is meglepődött azon, milyen kiválóan szerepelt az országos, majd az Európa bajnokságon és most már edz Rióra. Szurkoljunk neki együtt!

FEL