Néhányan orvosi felügyelet alatt gyúrtak az András Napi Kolbászparádén

2023. november 25. 13:51 | Such Tamás

A békéscsabai Lencsési Közösségi Ház és a József Attila Lakótelepi Településrészi Önkormányzat szombaton már 12. alkalommal rendezte meg az András Napi Kolbászparádét. A programfolyam helyszíne a közház összes terme és a Féja Géza téren felállított 150 négyzetméteres sátor volt.

Kora délelőtt, a közösségi háztól vagy 300 méterre lévő kosárpályáig elhallatszódik Kékegyi Bubu muzsikája, aki a sátorban tolja a lélekerősítő és lábalávaló mulatós melódiákat. (Be érdekes lenne, ha egyszer jazzre tekerednének a töltőkarok; noha a házban a kolbászgyúrás zajlik, a sátorban székelykáposzta készül.)

 

Ég a munka forr a katlan... Illés gazda és a Hajrá Békéscsaba! – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„Milyen jó, hogy van ez a rendezvényt, mert így legalább megcsinálhatjuk a saját fesztiválunkat” – lelkendezik az intézmény bejáratánál Fodor Jánosné Marika. Közben, míg a nagytermi kavalkádban Lustyik Pisti – szintén zenész – rágyújt Korda György Reptér című örökopusára, addig Takács Péter, a közösségi ház vezetője elmondja, 2007 óta létezik a kolbászparádé.

– A programot dr. Ferenczi Attila, a részönkormányzat akkori vezetője álmodta meg – meséli. – A cél az volt, hogy a régi András napi disznótorok hangulatát varázsoljuk vissza a lakótelepi környezetbe. A versenyen az általunk felkért, lakótelepen működő intézmények és civil szervezetek kilenc csapata 10 kilogramm húsból készítik – véleményük szerint – a világ legjobb kolbászát, azaz a csabaicumot. Miközben a zsűri a dizájnt, a megjelenést, a nyers kolbász küllemét és a lesütés után a sült kolbász ízét, külalakját értékeli.

 

A Debreczeni Team tagjai, akik most nem mentek Portugáliába – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáfűzi, a Féja Géza téri sátorban 12 órától kóstoltatással várják elsősorban a lakótelep lakóit, akik közt 600 kis adag székelykáposzta, 600 kis adag sültkolbász lesz kiosztva. A Mohácsi teremben pedig játszóház van, ezzel megkezdődött az intézmény adventi rendezvénysorozata, amely 15 kiemelt programból áll, és egészen december 18-ig tart.

A szőrös nyelvű zsűri tagjai: Varga Tamás alpolgármester (zsűrelnök), dr. Papp István, a megyei művközpont nyugalmazott igazgatója és Huszár Endre, a kertbarátkör volt elnöke.

 

Galéria

 

Majd Varga Tamástól megkérdem, mennyire szigorú a polgármester csapatával, mire azt válaszolja, nincs elfogultság, sőt!, a jövőben egy kicsit erősíteniük kell majd a dekoráción. (Ekkor már a Nézését meg a járását Fásy/Grófó dalra lejtenek a népek.)

A Lencsési óvoda csapata orvosi felügyelet alatt gyúrt, hiszen dr. Erdei Ferenc kardiológus felelt a hat lányért. – Mi a sokéves iskolai hagyományok alapján készítjük a kolbászt – vallja meg Vida András, a Lencsési Általános Iskola igazgatója. (Új nóta, János legyen...)

Eredmények:

1. Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör
2. Fitt-N Pig
3. Lencsési bölcsi 

 

Dr. Erdei Ferenc és az óvónők – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

FEL