Negyvenéves a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub

2018. április 15. 19:32 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Fennállásának negyvenedik évét ünnepelte a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub. A jubileumi ünnepséget a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára nagytermében rendezték meg, ahol a klubtagok meglepetéssel készültek a közösség életében jelentős szerepet betöltő vezetőknek.

A jubileumi ünnepségre nagyon sokan elmentek, hogy köszönthessék a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub tagjait.

– Köszönöm áldozatos munkájukat. Meggyőződésem, hogy a klub létezése nagyon fontos szerepet tölt be a fiatalok nevelésében és a szabadidő hasznos eltöltésében – emelte ki Meszesán László, a MÁV Zrt. Békéscsaba állomásának állomásfőnöke.

A rendezvényre nem csupán Békés megyéből, hanem távolabbról is érkeztek olyan szervezetek képviselői, akikkel már évtizedek óta együtt működnek a békéscsabaiak.

– A vasútmodellezés egy olyan hobbi, ami nem ismer sem országbeli, sem politikai, sem nembeli határokat és életkori határokat sem – mondta el köszöntőjében Nagy József, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az eseményen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere arról beszélt, hogy a klub milyen szerepet tölt be a város életében.

– Akikben kialakult a szenvedély a vasútmodellezés iránt, azok is kötődnek a közlekedéshez, a vasúthoz és a vasúttörténethez. Jól van ez így, hiszen minden ember választ munkahelyet, hivatást, párt, vagy éppen szenvedélyt, és nagyon sokan választották ebben a 40 évben a vasútmodellezést szenvedéllyé – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A polgármester kiemelte: azoknak a vezetőknek és modellezőknek köszönhető, hogy a klub negyvenedik születésnapját ünnepelhetjük Békéscsabán, akik az elmúlt évtizedekben elhivatottan áldozták a szabadidejüket erre a hobbira.

Az ünnepi köszöntőket követően felcsendült a "Megy a gőzös..." kezdetű dal a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar előadásában, mely dallamokra megérkezett a születésnapi torta is. A jubileumi eseményen a klub két meghatározó vezetőjét örökös klubvezetővé nevezték ki. Veress László harminc évig vezette a közösséget.

–Harminc év az nagyon-nagyon sok. Munkában negyven évet töltöttem. Csodálatos volt, mondhatni álomszerű. Nekem ez volt a munkám és a hobbim – mondta el Veress László.

Ugyancsak örökös klubvezetői oklevelet kapott Drienyovszki György, aki nyolc éve ideiglenesen vette át a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub vezetését. Nyugdíjasként most már elsősorban az unokáinak szeretne terepasztalt építeni, ezért a fiatalokra bízza a klubot, akik új technológiákat szeretnének bevezetni.

– Digitális rendszert készítenek. Sok munkával és türelemmel fog járni ez a feladat. Nagyon sok munkájuk lesz, de én is bejövök segíteni a fiataloknak, tehát nem szakadok el teljesen – hangsúlyozta Drienyovszki György.

Az eseményen elhangzott, hogy akit megcsapott a mozdonygőz, az nem távolodik el ettől a közösségtől. Számos tehetséges fiatal nőtt fel a szakkörben, akik a mai napig vissza-vissza járnak.

 

 

További programok »

Itthon

Szeptember 12-én és szeptember 19-én előrehozott lomtalanítás lesz Békéscsabán

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatja Békéscsaba lakosságát, hogy – a hulladékgyűjtési naptártól eltérően – a novemberben meghirdetett időpontot előrehozva, az I. körzetben 2020. november 7. (szombat) helyett 2020. szeptember 12-én (szombaton), a II. körzetben 2020. november 14. (szombat) helyett 2020. szeptember 19-én (szombaton) tartja a lomtalanítást.
13:33
FEL