Koncerttel ünnepeltek - 70 éves a vasutas fúvószenekar

2018. november 17. 18:38 | behir

A békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar jubileumi koncerttel ünnepelte fennállása hetvenedik évfordulóját a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

 

Egy igazán hangulatos indulóval kezdte el az ünnepi koncertet a 70 éves zenekar, amelynek vannak olyan tagjai, akik 50 éve folyamatosan aktív tagjai az együttesnek.

- Nagyon nehéz lenne egy-két szóban vagy mondatban összefoglalni, hogy milyen volt ez az 50 év. Rettentően sok élményt kaptam, inkább jó emlékekkel gazdagodtam. Ez a közösségi együttlét egyszerűen mesés - fogalmazott Illyés Miklós zenekari tag. Mellette Resetár András is fél évszázada zenél a vasutasban, akik az egyik darabban szólistaként is felléptek. A jubileum alkalmából egykori tagok is színpadra álltak, hogy közösen muzsikáljanak.

- Az gondolom, hogy nemcsak a zenekar, hanem bármely művészeti csoport életében különleges és megható pillanat, ha megélte a 70 évet. Ami nagyon fontos, hogy a zenekar 70 évében megszámlálhatatlanul sok szép dolog és esemény történt - emelte ki Döge Csaba szakmai vezető, karmester.

A több mint 50 fős együttes zenészeinek több mint fele tartozik az ifjúsági korosztályhoz, legfiatalabb muzsikusa 14, legtapasztaltabb zenésze 74 éves. Ezt az egyedülálló összefogást méltatta Krucsainé Herter Anikó is ünnepi köszöntőjében.

- Itt nemcsak magas színvonalú közös zenélés zajlik, hanem az idősebbek tanítják a fiatalabbakat, átadják a tudásukat és a tapasztalatukat, segítenek egy-egy fiatalembernek beilleszkedni és kitanulni a koncertzenélés mesterségét - emelte ki a kulturális ügyekért felelő helyettes államtitkár. Hozzátette: az pedig, hogy egy generáció ily módon adja át a megszerzett tudást, a maga módján minden hagyományos iskolánál fontosabb és értékesebb lehet.

Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, valamint Szarvas Péter is köszöntötte a 70 éves fúvószenekart. A polgármester beszédét követően átadta azt az oklevelet, amelyen az áll, hogy a békéscsabai értékek gyűjteményébe emelték az együttest.

 

További programok »

Kultúra

Kétegyházán a pörkölté volt a főszerep szombaton

Erős hagyma- és paprikaillat csapta meg a behir.hu stábjának orrát Kétegyházán, a művelődési ház előtti téren. Szombaton zajlott ugyanis a nemzetiségi főzőverseny a XIV. Pogácsafesztivál részeként.
2022. augusztus 13. 17:27
FEL