Lenkefi Konrád 25 éve nincs köztünk – a Napsugár egy különlegességgel emlékezik

2020. április 25. 10:55 | Mikóczy Erika

Huszonöt évvel ezelőtt, 1995. április 25-én, életének 58. évében hunyt el Lenkefi Konrád, a Napsugár Bábegyüttes művészeti vezetője, aki tanító, népművelő, bábtervező és -készítő iparművész, valamint a Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivál megalapítója volt.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház egy Lenkefi Konrád személyét megelevenítő különlegességgel emlékezik. Egy régi videót tettek közzé facebook oldalukon, amelyben Lenkefi Konrád bábkészítésre invitálja az érdeklődőket. A Napsugár pedig most arra bíztat mindenkit, hogy készítsen bábokat, és azt ossza meg a bábszínház facebook oldalán, így emlékezve Lenkefi Konrádra.

Békéscsabán, az elmúlt év a bábosok szempontjából kiemelkedőnek mondható, akkor lett ugyanis 70 éves a bábjátszás a városban. 1949. szeptember 9-én alakult meg a Mesevilág (később Napsugár) Bábcsoport, Gellért Erzsébet vezetésével, és ő volt az, aki felfigyelt későbbi utódjára, a bábcsoportban 1952-től jelen lévő, igen sokoldalú és tehetséges Lenkefi Konrádra. 

1961-től Lenkefi Konrád vette át a bábegyüttes vezetését. 1962-64 között több olyan előadás is született, amelyek új úton indították el a csapatot. 1967. január 14-én mutatták be a Cantata Profanát, amely kiemelkedő jelentőségű előadás volt. Diafilm is készült belőle, amely a Diafilm Múzeum archívumában a mai napi megtalálható. 1972-ben részt vett az együttes a KI-MIT-TUD-on, ahol az országos döntőn 2. helyezést értek el és különdíjat kaptak. 1974-ben háromhónapos dél-amerikai turnéra indultak, ahol 78 előadást játszottak. 1978-ban pedig Franciaországban játszott az együttes. A ’80-as és ’90-es években sorra születtek az újító szellemű előadások, például a Hamupipőke egyórás bábtánc és bábpantomim játéka és a Hüvelyk Matyi bábmusical is.

Lenkefi Konrád éppen negyedszázada, 1995. április 25-én hunyt el. "Elment a Báb-Varázsló" – tudatta az akkori Csabai Mérleg is a hírt. Emlékét egykori otthonának, sok-sok báb születésének helyszínén, Békéscsabán, a Penza-ltp. 1. szám alatt, 2016 óta emléktábla is őrzi. 

 

További programok »

FEL