„Nagyanyám elképedne, hogy milyen gyógyszereket szedek”

2021. február 13. 10:58 | Such Tamás

Kígyózik a sor a lakótelepi gyógyszertár előtt. Vagyunk vagy tízen. Negyvenesek, ötvenesek, hatvanasok, hetvenesek, nyolcvanasok... A tempó a szokásos, pár perceként teszünk egy lépést előre.

Amikor a bejárati ajtóhoz érek, a feleségére váró hasonló korú fiatal- vagy középkorú (?) emberrel elkezdjük fonni a szót. Már nem emlékszem ki kezd.

– Olyan szomorú, hogy még a sportcsatornákon is a szünetekben a gyógyszerekről szólnak a reklámok.

– Minden adón az megy.

– Igen, de alapból itt nagy a kontraszt. Mert olyan egészségtől kicsattanó embereket látsz, akik például úgy futnak, mint a gazellák, vagy olyan erősek, mint a bivaly. Persze ez van a kórházban is. Az ember nem tud úgy végigmenni a folyosón, hogy ne lássa a plakátokon vagy a szórólapokon, hogy mennyire beteg.

 

Gyógyszerek – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A gyógyszerek a szervezetre kifejtett hatásait a gyógyszerhatástan tudománya vizsgálja – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Kopik a gerinced, beteg a szíved, prosztatád van.

– Nekem a talpam sarokrésze fáj – kapcsolódik a beszélgetésbe egy nyolcvanas úr. – A múltkor azt mondták, hogy ilyen-olyan praktikákkal 200 ezerből meg lehetne gyógyítani. Annyiért nem kellett. Amúgy is a nagyanyám elképedne, hogy milyen gyógyszereket szedek.

Közben kijön a feleség, a pár kilép a szemerkélő esőbe, és én vagyok a soros...

– Háromezerötszáz – mondja a patikus hölgy.

Most csak egy hónapra váltottam ki a gyógyszereim. Alighanem túl korán kezdtem patikába járni. (Este golfmeccs lesz a tévében.)

Ajánlott irodalom:

 

 

További programok »

FEL