Munkácsy is meg nem is – A festő reprodukcióiból nyílt kiállítás Békéscsabán

2018. április 20. 10:59 | Szabó Rita

Munkácsyt mindenkinek címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Békés Megyei Kormányhivatalban. A neves alkotó műveinek rajzmásolatait és reprodukcióit május 10-ig tekinthetik meg az érdeklődök.

Egy 25 képből álló Munkácsy Mihály műveihez köthető tárlat várja a művészetkedvelőket Békéscsabán a megyei kormányhivatal aulájában. A szervezők  a festő rajzmásolatait és reprodukcióit mutatták be a nagyközönségnek a kiállításon.

– Ez nem egy klasszikus Munkácsy kiállítás: a tárlat azt a kérdéskört járja körül, hogy a festő korában, az azt követő évszázadban, valamint napjainkban milyen nehéz Munkácsy-képet venni. Jól tudjuk, hogy Munkácsy Mihály rendkívül népszerű művész volt már a saját korában is, emiatt nagyon drágák az alkotásai – árulta el Gyarmati Gabriella művészettörténész.

A tárlat létrejötte Kiss Norbert kormányhivatali kabinetvezető gyűjtőmunkájának köszönhető.  Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, hogy ez indokolta azt is, hogy a kiállítást a hivatalban rendezték be.

 

 

 

 

– Az elmúlt időszakban rendkívül nagy energiát fordított arra, hogy ezeket a reprodukciókat beszerezze és ennek apropóján, valamint Munkácsy Mihályra való tekintettel gondoltunk arra, hogy a kormányhivatal székhelyépülete a legmegfelelőbb színtere annak, hogy ezt a kiállítást megnyithassuk – fogalmazott Dr. Krizsán Anett.

Kiss Norbertet saját bevallása alapján felesége inspirálta arra, hogy elkezdje az alkotások gyűjtését, melyet több mint 3 éves kutató munka előzött meg.

– A legelső képem egy bolhapiacról származik: egy keretet vettem, amiben benne hagyták a képet, ennek rendkívül örültem. A következő kép a Krisztus-trilógiából a Golgota volt, amely egy ház padlásról, egy háromajtós szekrény mögül került elő. Ezután szenvedélyesebben kezdem el gyűjteni, utánajárni, megnézni és felkutatni a Munkácsy-reprodukciókat és másolatokat – árulta el kérdésünkre Kiss Norbert.

A rajzmásolatok és litográfiák közel 100 éves technikával készültek. A kabinetvezető hozzáfűzte: azzal, hogy közkincsé tette műgyűjteményét, régi álma valósulhatott meg.

 

További programok »

FEL