Munkácsy capriccio

2016. december 15. 16:56 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A városháza dísztermében mutatták be az „Ami csabai…” című múzeumi sorozat legújabb kötetét, a Munkácsy capricciot.  A csabai kötődésű festő életművét egyedi módon szemléltető albumot Gyarmati Gabriella, művészettörténész írta.

– A teljes életutat végigkíséri a könyv, amelynek minden lapján van egy idővonal is. Ez felfedi, hogy azokban az években, amikor Munkácsy Mihály egy-egy képe született, milyen események történtek, milyen stílusirányzatok voltak jellemzőek – fogalmazott Gyarmati Gabriella.

A debreceni Déri Múzeum művészettörténésze, Fodor Éva a kiadvány lektoraként kiemelte, hogy egy teljesen új nézőpontot alkalmazott a szerző. Mint mondta, Gyarmati Gabriella bemutatta azt a korszakot, amelyben művész a mindennapjait élte. Szerepelnek a kötetben olyan művészek, akik ténylegesen ismerték Munkácsyt, vagy olyan építészek, akik akkor adtak át egy-egy épületet, amikor a festő életében is egy fontos esemény zajlott.

Négy éve, Ando György múzeumigazgató ötlete alapján indították el az „Ami csabai…” sorozatot. A Munkácsy capriccio a múzeum negyedik évkönyve.

FEL