Utazás térben és időben: bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum új évkönyvét

2021. december 13. 19:45 | Vincze Attila

Bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum új évkönyvét hétfőn. Az „utazás TÉRben és IDŐben” – Békéscsaba az évezredek idővonalán című kötet a múzeum azonos című állandó kiállításához hasonlóan Békéscsaba múltját dolgozza fel.

A Munkácsy Mihály Múzeum a 2013-ban megfogalmazott új kiadványozási stratégiájához hűen immár nyolcadik alkalommal jelentkezett idén decemberben egy olyan kiadvánnyal, amellyel egyúttal a szakmai elvárásoknak is meg kíván felelni, ugyanakkor az olvasóközönséget megszólító, minden réteg és korosztály számára befogadható és érdekes témákat dolgoz fel látványos grafikai és újszerű technikai megoldásokkal.

A városháza dísztermében tartott könyvbemutatón elhangzott, hogy az új kötet az "Ami csabai..."sorozatba illeszkedik. Az „utazás TÉRben és IDŐben” – Békéscsaba az évezredek idővonalán című kiadvány egy múzeumi évkönyv, de ugyanakkor kiállításvezetőként is szolgálhat, hiszen a múzeum azonos című új állandó kiállításához szorosan kapcsolódó tartalmakat közöl. A kötet Békéscsaba múltját mutatja be, miközben Békés megye és a megyeszékhely táji, természetföldrajzi, régészeti, történeti, néprajzi, művészeti érdekességeit vonultatja fel, gazdag illusztrációs anyag kíséretében.

– A könyv megjelenésével egy kölcsönhatás alakul ki: aki látta a kiállítást, az szeretné még jobban megismerni, így megvásárolja a kötetet, aki pedig előbb veszi meg a könyvet, az elmegy a múzeumba, hisz meg akarja majd látni, mi is az a fantasztikus leletanyag, néprajzi, művészeti, történeti gyűjtemény, amelyet 21. századi köntösbe bújtatva mutat meg most nekünk a Munkácsy Mihály Múzeum – fogalmazott a bemutatón Varga Tamás, Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere. 

 

Fotó: Kugyelka Attila / behir.hu

 

A könyv egyik különlegessége, hogy az idén májusban megnyílt kiállításhoz hasonlóan a neolitikumtól a panelkorszakig egy társított idővonal mentén vezeti végig az olvasót. A kötet Békéscsaba és Békés megye kulturális értékeit, a város szempontjából kulcsfontosságú korszakokat, jelenségeket, eseményeket mutatja be, egyúttal kitekint az adott korszakok magyarországi és egyetemes történeti jelenségeire, eseményeire. A kiadvány nyomtatott tartalmait QR-kód segítségével letölthető információk, szövegek, fényképek egészítik ki.

– Nemcsak maga a kötetben szereplő szövegek, illetve képek, egyéb tartalmak összeállítása, megírása volt a dolgunk, hanem a digitális háttéranyagot is össze kellett raknunk, így ez egy könyv a könyvben, gyakorlatilag két könyvet írtunk. Igyekeztünk olyan plusz információkat is belefűzni a kötetbe, melyek esetleg a kiállításban sincsenek benne – mondta Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese.

Az eseményen részletesen beszélt Martyin Emília, tudományos-muzeológiai osztályvezető a könyv mintegy öt éves szerkesztési munkálatairól, valamint Dr. Szenográdi Péter, történész szót ejtett a kötet lektorálási feladatairól is. A bemutató végén az érdeklődők Kerepeczki Nóra előadásában hallhattak részleket a könyv egyes fejezeteiből. 

A új kötet december 23-ig kedvezményes, 1500 forintos áron vásárolható meg a Munkácsy Mihály Múzeum portáján. 

További programok »

Kultúra

Egyedi kiállítás nyílt Gyulán

Az "Irgalmas nővérek" című kiállítás a Nobilitas Anno Alapítvány ötlete nyomán jött létre. Az alapítvány egyik célja, hogy Gyula város helytörténetét, történelmi múltját, illetve nevezetes személyeit ismertesse meg a lakossággal.
2022. december 1. 19:19
FEL