Bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum új kötetét

2023. december 5. 19:25 | Vincze Attila

Kedden mutatták be a Munkácsy Mihály Múzeum Mesés Békés című kötetének második kiadását. A kiadvány 75 Békés vármegyei település múltját és jelenét a tudományos ismeretterjesztés igényével és gazdag illusztrációs anyaggal tárja az olvasók elé, megújult formában.

Tavaly decemberben jelent meg a Mesés Békés – A Békés megyei települések rendhagyó története című kiadvány első változata, melyre azóta is akkora az érdeklődés, hogy szükséges volt egy második kötet kiadása. Az ebből az apropóból szervezett eseményen a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Bácsmegi Gábor elmondta: a legnagyobb változás az előzőhöz képest, hogy az új változat már kereskedelmi forgalomba kerülhet. Korábban ez azért nem volt lehetséges, mert az eredeti kötet európai uniós pályázatból készült el, így azt nem lehetett árulni. 

– Az érdeklődés olyan óriási volt, hogy már a tavalyi évben felmerült, hogy újra ki kell majd adni a kötetet. Ennek most jött el az ideje, hisz ebben az esztendőben picit megújult borítóval, javított változatban, de hasonló szellemiséggel jelenhetett meg újra ez a fantasztikus kiadvány – fogalmazott.

Békéscsaba alpolgármestere beszédében kiemelte: mikor 2022-ben megjelent a kötet első kiadása, csak reménykedni tudtak abban, hogy sokan keresik majd a Békés vármegyei településekről szóló reprezentatív kiadványt. Varga Tamás hangsúlyozta: hamar kiderült, hogy a csabaiakat is kifejezetten érdekli az évkönyv. 

– A kötet tökéletesen megfelelel annak a követelménynek, hogy egy ízelítőt, figyelemfelkeltést kapjon az olvasó és úgy döntsön, hogy ellátogat a vármegye valamelyik településére vagy éppen a vármegyeszékhelyre, Békéscsabára. Nekünk csabaiaknak is jó érzés olvasni azokat a sorokat, melyek a település történetét mutatják be – részletezte.

A kiadvány Békés Vármegye Önkormányzatának közreműködésével jött létre. Zalai Mihály elnök a rendezvényen arról beszélt, hogy a kötet egyik szerzője, a Munkácsy Mihály Múzeum néhai igazgatója, Ando György jól ismerte fel annak idején, hogy a mű hiánypótló lesz. 

– Bárki, aki érdeklődik egy település múltja iránt, az a kötet által viszonylag könnyen feldolgozható formában, játékosan megteheti. Minden egyes település esetében vannak olyan történetek, szórakoztató blokkok, amelyek jellemzőek az adott helységre, emellett a könyv rendkívül sok és magas színvonalú fotót is tartalmaz – magyarázta.

A Mesés Békés című kiadvány megújult kiadásából több ezer darab készült, melyben mindegyik vármegyei települést négy-négy oldalon ismerhetik meg az olvasók, kivétel ez alól Gyula, melyre a sok műemlék miatt hat oldalt szenteltek a szerzők.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

A kitelepítés és kuláküldözés volt a témája a békéscsabai Rubicon-estnek

A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán Békéscsabán rendezett kerekasztal-beszélgetést a Rubicon Intézet szerdán. A meghívott szakértők többek között arra keresték a választ, hogy Békés megyének milyen szerep jutott a kitelepítettek elhelyezésében és miért itt volt az egyik legerősebb a kuláküldözés. Az eseménynek a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviselete adott otthont.
15:10
FEL