Megjelent a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb kötete

2022. december 14. 15:51 | Szabó Judit

Szerda délelőtt mutatták be a Munkácsy Mihály Múzeum Mesés Békés című legújabb, kilencedik kötetét. A könyv 75 Békés megyei település történetét, régészeti leleteit adja közre, képekkel illusztrálva.

Az ötlet onnan indult, hogy a múzeum művészettörténészei épp az egyik Békés megyei településre utaztak, amikor szóba került, hogy van jónéhány olyan település, amelyről nincs vagy nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Az utazás közben három múzeumi dolgozó, Ando György egykori igazgató, Salamon Edina és Martyin Emília kitalálta, hogy mi legyen a temitika. A kezdetben még csak néprajzi kiadvány régészeti leletekkel és a természettudományi elemekkel is gyarapodott, végül a települések történelmi hátterével bővült.

– Hosszú évek és sok ember munkájával készült el a ez a könyv. Hárman írtuk a kötet anyagát, de nagyon sokan közreműködtek. Az írások mellett egy magángyűjtő és a múzeum archivumából fotókat válogatunk össze, ezekkel illusztráltuk a kötetet. A kiadványt mai képek is színesítik, így a hetvenöt Békés megyei település mindegyike szerepel a kötetben, méghozzá betűrendben – fejtette ki Martyin Emília, a könyv egyik szerzője.

A könyv elkészítésekor az volt a cél, hogy a kötet tudományos alapokon nyugodjon, de bárki számára fogyasztható legyen. A kiadványt a Békés Megyei Önkormányzat segítségével hozták létre.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik pályázata – amelynek elsődleges célja a megyei indentitás erősítése volt – adott arra lehetőséget, hogy a könyv megvalósuljon, közel 8 millió forintból. Az volt a célja ennek a könyvnek, hogy egy olyan gyűjtemény szülessen, amely elsősorban olvasmány és mindenkinek jó szívvel odaadhatunk ajándékba. Az a célunk, hogy a helyi indentitást erősítsük, amelyhez információkat kell gyűjteni és ez a könyv pont erről szól – fogalmazott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

A kiadványból mindössze ezer darabot nyomtattak, ezeket a múzeum látogatói közt osztják ki. Az alkotók azt szeretnék elérni, hogy a könyv a későbbiekben a könyvesboltok polcain is megtalálható legyen.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL