Munkácsy blue chip Megyeri-Horváth Gábor festőművésszel

2023. szeptember 22. 10:24 | Csiffáry Zsuzsanna

A Munkács Mihály Múzeum Munkácsy blue chip sorozatában ezúttal Megyeri-Horváth Gábor festőművészt ismerhette meg jobban a közönség csütörtökön este.

Augusztusban nyílt meg a Munkácsy Mihály Múzeum tárlata, amely az Örökség címet viseli. Megyeri-Horváth Gábor, festőművész korábban elmondta, három témakört dolgozott fel az érdeklődők elé tárt anyagában.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A Munkácsy Blue chip sorozat legújabb programja ezt a tárlatot vette górcső alá. Gyarmati Gabriella, az intézmény művészettörténésze, a rendezvény házigazdája kiemelte, hogy a tárlat egyedülálló.  

Megyeri-Horváth Gábor a család témakörben egészen a dédszülőktől a kislányáig dolgozta fel a vele történteket. A tájképeknél édesapja kertjét mutatta be, hiszen meg kellett válnia a gyermekkori helyszínektől. Az alkotó szerint aktképeinek mondanivalójával kapcsolódik nagy kiállításához a Me tangere című sorozata, amely a covid időszakában jött létre, és annyit jelent: érints meg. Ebben a pandémia időszakában az elszigeteltség okozta eltávolodást fogalmazta meg. 

A rendezvényen résztvevők az Emléktöredékek című összeállítást is megnézhették, amely egy mélyebb bepillantást engedett a művész alkotói munkásságába. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A festőművész elmondta, hogy Gyarmati Gabriella kérésére fogadta el a múzeum kínálta lehetőséget. A program részeként Gaál József, Munkácsy-díjas festő, grafikus, szobrász, művészeti író beszélgetett a művésszel, aki  közben egy portrét festett meg a közönség előtt. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

 – Több évtizede ismerem Gábort, egyetemista kora óta baráti viszonyban vagyunk. Már akkor is meglepő módon rendkívül határozott ecsetkezelési technikával bírt. Ha megnézzük a képeit, ott van a realista illúzió és a festészet szépsége. De mi is a festészetnek a lényege? Az érzékiség, líraiság, katarzis, a gondolatok ütköztetése a munkán. Nagyon tág a repertoárja, de ez nem jelenti azt, hogy heterogén lenne az ő művészete. Nagyon sok technikát alkalmaz a saját stílusára jellemzően, és nagy izgalommal várom, hogy mit fog még ezentúl – mondta el Gaál József. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Megyeri-Horváth Gábor kérdésünkre elmondta, hogy nagyon nehéznek véli a festőművészeti, tágabb értelemben a képzőművészeti pályát, mert folyamatos önfejlesztésre és egyre több tudás elsajátítására van szükség, sosem elégedhet meg az alkotó a jelenlegi tudásával. 

A beszélgetéssel egybekötött tárlatvezetésen belépőjeggyel lehetett részt venni. 

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL