Munkácsy a főtérre költözött: Szabadtéri kiállítás nyílt a festőóriásról

2019. április 3. 16:11 | Szendi Rita

Újabb elemekkel népszerűsítik a Modern Városok Programban kialakítandó, Munkácsy Mihály örökségét ápoló Munkácsy-negyed fejlesztéseit. Ez alkalommal egy Munkácsy életét bemutató, szabadtéri kiállítás nyílt a Szent István téren azzal a céllal, hogy az itt élők közelebb kerüljenek a festőóriáshoz.

 

 

Még tavaly decemberben két, óriási méretű Munkácsy-portré került Békéscsaba frekventált helyeire - ez volt az első állomása annak a népszerűsítő kampánynak, mely Munkácsy Mihály munkásságára, egyúttal a Munkácsy-negyedre igyekszik felhívni a figyelmet. A fejlesztés alatt álló projekt marketingtevékenységét végző Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy számos elem tartozik a népszerűsítő tevékenységek közé, például főtéren megnyílt szabadtéri kiállítás is.

– Ez az installáció arra keresi a megoldást, hogy hogyan tudjuk a lehető legközelebb hozni a békéscsabaiakhoz a Munkcsyról, illetve a Munkácsy-negyedről szó információkat. Ebben a Munkácsy Mihály Múzeum csapata volt partnerünk: ők állították össze a tárlat tartalmi részét, ezzel együtt a kiállítás közös produktumnak tekinthető – fejtette ki Opauszki Zoltán. Az ügyvezető jelezte: a közeljövőben további, nagyméretű képek kerülnek ki a város különböző pontjain található épületekre, például várhatóan az Univerzál Áruház oldalára, de más helyszínekről is folynak tárgyalások. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a projekt részleteiről – ahogyan eddig is – a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a behir.hu-n, a Csabai Mérlegben és a 7.TV-ben.

Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója kiemelte: 2019-ben van a gyermekkorát Békéscsabán töltő festőóriás születésének 175. évfordulója, így a marketingtevékenységek mellett egy programsorozat is népszerűsíti a festő életét és munkásságát.

– A Munkácsy Mihály Múzeum egy programsorozatot szervezett erre az évre, amely nem csak a békéscsabaiaknak, de Magyarország lakossága számára is jelentős. Ez egy kulturális programsorozat, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kulturális Államtitkársága is támogatott – fogalmazott az intézmény igazgatója.

A programsorozat részeként többek között kiakadtak egy könyvet, május 1-jén nagyszabású filmvetítést szerveznek, valamint gyermekrajzpályázatot is hirdetnek.

További programok »

Fejlesztéspolitika

Újabb nyertes megyei pályázatok, többlettámogatások

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén újabb közel 1,6 milliárd forint értékben 11 Békés megyei projektről hozott támogató döntést az irányító hatóság – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.
2020. január 21. 16:22
FEL