Munkácsy 175: Egy világhírű művész vendégül lát egy másik világhírű művészt

2019. február 16. 16:28 | behir

Munkácsy 175. Mit is jelent ez? 175 esztendeje, 1844. február 20-án született a legegyetemesebb magyar művésznek tartott Munkácsy Mihály a kárpátaljai Munkácson Lieb Mihály és Reök Cecília harmadik gyermekeként. A keresztségben a Mihály Leó nevet kapta. Erre emlékezünk Magyarországon és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban is 2019-ben.

 

Munkácsy Mihály 1880 körül

A megemlékezés évének fő programjai között olyan érdekességeket találunk, mint az Egy géniusz története című virtuális kiállítás, egy kamaratárlat, amelyet az öt békéscsabai köztéri szobor elkészítésére egyidejűleg kiírt Munkácsy szoborterv pályázatra beérkező pályamunkákból rendezünk és a múzeum gyűjteményébe csupán néhány hónappal ezelőtt bekerült Munkácsy-grafitrajz, a Belgiumban készült Osende című alkotás bemutatója. Február 20-án koszorúzási ünnepséget tartunk a múzeumkertünkben lévő szobornál és bemutatjuk a Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról! című tanulmánykötetünket. És bemutatunk még valamit. Valami nagyon izgalmasat. Valamit, amit nagyon régen, már egy évtizede szeretnénk közönségünk elé tárni.

 

Születésnapján, 2019. február 20-án a világhírű művész, Munkácsy Mihály vendégül lát egy másik világhírű művészt, Andy Warholt. Hogy mi hozza ezt a két ismert és már fiatal korában elismert művészt közös nevezőre 2019-ben? Békéscsaba, természetesen Békéscsaba. Miközben felidézzük Munkácsy Mihály egykori csabai indulását, és együtt emlékezünk meg életútjának főbb állomásairól, legfontosabb festményeiről, ugyanabban az órában nyílik meg a közönség számára a pop-art fejedelmének hatalmas műmennyiséget felvonultató tárlata. Az Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a...-ig című kiállítás több mint kilencven (!) alkotást mutat be a Munkácsy Mihály Múzeumban, sokak által ismert, emblematikus művek sorával.

Gyarmati Gabriella művészettörténész

Munkácsy Mihály Múzeum

 

 

További programok »

FEL