Munkaaalapú tanulás: Békés megyében tesztelték az új módszert

A Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben című nemzetközi projekt eredményeként olyan új, európai szinten is egyedülálló, komplex módszertant dolgoznak ki a szakemberek, amely alkalmazásával megkönnyíthető a tanulás és a munka közötti átmenet. A Békés megyében tesztelt eljárást egész Európában alkalmazhatják. Az eddigi tapasztalatokat a napokban összegezték.

A projekt legfontosabb célja, hogy finn, német és olasz modellek alapján, nemzetközi együttműködésben dolgozhassák ki a szakemberek a felnőttek szakképzésében alkalmazható, munkaalapú oktatás olyan komplex módszertanát, amelyet valamennyi Európai uniós tagállamban hasznosítani lehet. A nemzetközi program a Békés Megyei Kormányhivatal koordinálásában valósul meg.

Pántya Imre, a kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője elmondta: a program első lépéseként átvették a külföldi tapasztalatokon alapuló módszertant, ezt követően elkészítették a Magyarországon is használható módszertani kézikönyvet, amelyet 2016-ban mutattak be egy konferencián.

A kormányhivatalon kívül az ALFA KISOSZ képzőintézmény, valamint a Gyulahús Kft. vesz részt a programban. Utóbbi üzemében tesztelték a kidolgozott programot egy tanfolyammal. Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője úgy tapasztalta, hogy rendkívül rugalmasan tudták alkalmazni a képzési formát, hiszen a munka megfelelő szervezésével a 240 órás képzésen is részt vehettek a tanulók.

Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület igazgatója elmondta, ez a fajta képzés a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt, az elméleti oktatás és a tanfolyamok mindössze 20 százalékát teszik ki.  Czibula Zoltán hozzátette: a munkáltató igényei alapján képezték a tanulókat, személyre szabottan. Minden tanuló más ütemben tanulta meg a szükséges ismereteket, ezért a képzés során nem egyszerre végeztek az abban résztvevők.

A projekt nemzetközi találkozóján a magyarországi partnerek a tesztet előkészítő és megvalósító folyamatát, valamint az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat ismertették, amelyeket a külföldi partnerek értékeltek.

A projekt zárultával, a komplex módszertani kézikönyv tervezete várhatóan szeptember végére készül el.

 

A hírről készült videó anyagunk:

Megosztás:

Címke: , , , , ,