Múltidéző: Mátyás királyról bővebben

2018. március 14. 08:12 | Szendi Rita

Születésének 575., uralkodása kezdetének pedig 560. évében Mátyás királyra emlékezik Magyarország. A Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett emlékévhez Békés megye is csatlakozott. A program népszerűsítése alkalmából hétfő délután Kondorosra látogattak a szervezők. 

A kondorosi rendezvényen részt vett Medgyesi Pál is, aki Mátyás király fekete seregéről tartott előadást. A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese többek között beszélt a sereg fegyvereiről, felépítéséről és a tévhitekről is.

– Mátyás uralkodásáról viszonylag sokat tudunk, azonban a seregről nagyon keveset. Sok tévhit él azzal kapcsolatban, hogy csak magyarok voltak a tagjai. Ez azonban nem igaz, rendkívül vegyes volt a kép, többek között németek, svájciak, csehek, sőt, még török katonák is harcoltak ebben a seregben – fogalmazott a múzeum igazgatóhelyettese.

Bartus Gyula, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze álruhába bújt a rendezvény apropóján. A művész ugyanis Janus Pannonius szerepét öltötte fel az előadás alatt és Mátyásról szóló romantikus epigrammákat adott elő a közönségnek.

– Janus Pannonius és Mátyás király nagyon közel álltak egymáshoz, nagyon sok mű született az igazságosnak nevezett királyról. Az előadásra a kor hangulatát idéző renenszánsz, pajzán, szerelmes versekkel is készültem – árulta el a színművész.

A rendezvényen előadást tartott Békéscsaba szociális tanácsnoka is, aki Mátyás király és Békés megyei kapcsolódási pontjairól beszélt.

– 2018 Mátyás király éve. Nagyon érdekes, hogy Békés megyében számos olyan település van, ami valahogyan kapcsolódik Mátyás király uralkodásához. Számos első írásos feljegyzés keletkezett, de azt is el lehet mondani, hogy megnőtt a dokumentumok száma az ő uralkodása alatt, többek között Békés megyei településekről is. A programsorozatban is több olyan településre látogatunk el, ahonnan valamilyen írásos emlék származik abból az időszakból – fejtette ki a szociális tanácsnok, Herczeg Tamás.

A programsorozatnak még számos állomása van 2018-ban, ahol további érdekes előadásokon, programokon vehetnek részt az érdeklődők. A következő helyszín Csorvás és Újkígyós lesz.

 

 

 

További programok »

FEL