Hatodszor idézik meg a középkort Békéscsabán

Újra haditorna a békési megyeszékhelyen! A Munkácsy Mihály Múzeum ezen a hétvégén ismét megrendezi a Békéscsabai Vitézi Játékok elnevezésű nemzetközi hagyományőrző történelmi fesztivált a Gabonamúzeum területén. 

 

 

Mátyás király és kísérete igazi felvértezett lovagokkal, dámákkal, udvari mutatványosokkal, valamint zászlóforgatókkal vonult végig a városon. Ezt követően érkezett meg a haditorna helyszínére egy igazi sátortáborba, ahol már zajlott a vigadalom, tánccal és énekkel.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

– Nemcsak azt mutatjuk be, hogy hogyan vívtak ezeket az emberek, hanem azt is, hogyan éltek egy táborban, például egy csata közben. Hiszen ezek a csaták nem félóráig, vagy órákig tartottak, hanem hetekig, hónapokig elhúzódtak – fogalmazott Lázár Mihály, a szentesi Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A Csallóközből egy lovas csoport, Németországból pedig reneszánsz kort idéző táncos csapat érkezett. Rajtuk kívül még három nemzet hagyományőrzői képviseltetik magukat a vitézi játékokon.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

– Nem egyszerűen csak lovagok vannak itt. Van egy 15. századi szekértáborunk, vannak tüzérek, páncélos lovagok és íjászok is természetesen. Vagyis az egész akkori hadsereg felépítését bemutatja, felöleli ez a rendezvény  – mondta el Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese.

Egy igazi középkori időutazáson vehet részt mindenki, aki ellátogat Békéscsabára, ahol különleges bemutatókkal idézik fel őseink virtusát, harcmodorát.

 

Galériák:

Tiit Tamme:

Jan Vutt:

Photo Siiri Kask:

Megosztás:

Címke: , , , , ,