Medgyesi Pál: Április 29-30-án mindenkit várunk a Békéscsabai Vitézi Játékokra

Április 29-én és 30-án ötödik alkalommal rendezik meg a Gabonamúzeumnál a Békéscsabai Vitézi Játékok Nemzetközi Hagyományőrző Fesztivált a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békéscsabai Történelmi Íjászkör és a CsabaPark szervezésében. A fesztiválról a 7.Tv Aktuális című műsorában Medgyesi Pállal, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettesével beszélgetett Szabó Rita műsorvezető.

 

– Ez már az ötödik vitézi játékok lesz Békéscsabán. Kicsit elevenítsük fel a kezdeteket. Mikor és hogyan jött ez az ötlet?

 

2000 és 2004 között már volt egy periódus. A Békéscsabai Vitézi Játékok akkor a Békéscsabai Történelmi Íjászkör szervezésében indult. Az esemény nevét én találtam ki, akkor négy éven át sikeresen ment a rendezvény, de aztán anyagi okok miatt nem tudtuk folytatni. 2014-ben felmerült, hogy a városban nincsen ilyen jellegű történelmi fesztivál, és meg kellene próbálni, hisz valószínűleg van rá igény. Látjuk, hogy országosan, sőt világviszonylatban is elég nagy a múlt iránti érdeklődés. Számos olyan világsikerű film született, ami történelmi témájú. Belefogtunk újból: a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békéscsabai Történelmi Íjászkör, és a CsabaPark közösen rendezi most már a rendezvényt, ebben a szervezésben ez lesz az ötödik alkalom. Nagyon gyorsan elszállt ez az öt év, és mi is sokat tanultunk az elmúlt időszakban, hisz minden évben egyre több és érdekesebb programot próbálunk behozni, hogy minél izgalmasabb legyen a rendezvény. Másrészt pedig bizonyos dolgokat pedig már rutinból tudunk csinálni, ami könnyebbség.

 

– Idén ünnepeljük a Mátyás király emlékévet. Kapcsolódik a program ehhez?

 

Nagyon-nagyon szorosan kapcsolódik. Többek között azért is, mert a rendezvényünk alapötlete az, hogy 1482-ben Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak adományozta a gyulai uradalmat. Bár nincs rá adatunk, de mi úgy gondoltuk, hogy meglátogatta annak idején a fiát. A játékok koncepciója, hogy útközben itt, Csaba városában egy lovagi tornát rendez. Tehát ő a központi szereplője a rendezvénynek. Ezen kívül is más módon is kapcsolódunk az emlékévhez. Négy tudományos ismeretterjesztő előadás lesz majd, mindegyik Mátyás király korához, illetve konkrétan Mátyás királyhoz kapcsolódik. Akit érdekel, meghallgathatja az előadásokat. Ezen kívül, mint minden évben, idén is lesz egy Mátyás király emléksátor, ahol a király életét bemutató tablók vannak, amelyeken végig lehet követni Mátyás király egész életét.

 

– Mitől lesz nemzetközi a fesztivál?

 

Eddig minden évben voltak külföldi fellépők is, olyan hagyományőrző csapatok, akik valamilyen korszak hadiéletét mutatták be. Az idén Romániából, Erdélyből érkeznek hozzánk lovagok Székelyudvarhelyről, akik kimondottan az erdélyi középkori hadviselést mutatják be. Vezetőjük kimondottan tanulmányozza, kutatja a témát. Itt térnék vissza ahhoz, hogy mi, mint múzeum felvállaltuk ezt a fesztivált. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ismeretterjesztés nagyon erősen jelentkezzen a fesztiválon. A múzeum épületei nyitva lesznek, több kiállítóhely van, a szélmalom, a Gajdács tanya, a Mágori szín. Másrészt történelmi témájú előadások lesznek. A csapatok nem egyszerűen csak vívnak, hanem például a fellépés után a haditáborban bemutatják a felszereléseiket, fegyvereiket az érdeklődőknek, és beszélnek a használatukról. Itt tehát megint előjön az ismeretterjesztés. Hogy interaktív legyen az egész, lesz ott egy olyan terület, ahol a fegyverek használatát lehet kipróbálni, például íjászkodni lehet, hisz nagyon sok embernek még életében nem volt íj a kezében. De a kelevéz, a hajító-lándzsa, tehát számos olyan fegyver használatát is kipróbálhatják, ami akkoriban létezett. Bízom benne, hogy ezek is nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

 

– Milyen programokkal készültek? Lesz-e valami olyan, ami eddig még nem volt?

 

Április 29-én lesz egy esti programunk, ahol egy kisebb csatajelenet követően, sötétedéskor tűzzsonglőrök fognak bemutatót tartani, és hastáncos lányt is láthatunk majd. Ezen kívül, ha minden sikerül, akkor fáklyák fényénél vívás lesz, illetve megmutatjuk, hogy tüzes nyilakkal hogyan lehetett felgyújtani bizonyos objektumokat. Mindenképpen megemlíteném azt is – bár ez nem újdonság –, hogy a rendezvény egy díszes felvonulással kezdődik. 29-én 11 órakor indulunk a Csaba Center elől. Legalább 150-200 beöltözött résztvevőre számítunk. Ez a menet elvonul a városháza elé, de útközben több helyen megállunk, és a menetben résztvevő zászlóforgatók bemutatót tartanak. A városháza előtt szintén lesz egy kicsit hosszabb bemutatójuk. Látványos a színes középkori zászlókkal, dobszó mellett tartott bemutató, nagyon jó hangulata van. Ezután a polgármester úr köszönti majd a résztvevőket.

 

– Korhű ruhákban voltak sokan a korábbi rendezvényeken, önök is beöltözve érkeztek a 7.Tv stúdiójába. Az érdeklődők idén is találkozhatnak hasonló jelmezesekkel a fesztivál ideje alatt?

 

Igen, a tervek szerint olyan 150-200 ember öltözik be. Elég sok jelmezes emberünk lesz. Itt egy 15. századi korhű páncélban egy vitéz áll mellettem. Ez egy olyan 35-40 kilós, úgynevezett gótikus páncél, kimondottan Mátyás király idejében használták ezt a típust. Rendkívül jól védte a harcost. És ha megnézzük, elég nehéz volt olyan helyet találni, ahol meg lehetett sebesíteni, tehát nagyon-nagyon jól használható volt, csak kicsit nehéz.

 

– Mi a tapasztalat? Az emberek mennyire nyitottak a történelmi programokra, mennyire szeretik? Illetve mennyire tudják közelebb vinni az egész eseményt akár a beöltözésekkel, és a jelmezekkel, a korhű páncélzat segítségével?

 

Nagyon jók a tapasztalataink. Egyrészt az érdeklődés. Tavaly körülbelül olyan 7000 ember látogatott el jeggyel a rendezvényre, és persze voltak 6 év alatti gyerekek, akik ingyen jöhettek be. A rendezvény bizonyos részeinél, bizonyos területeinél, például a kicsit jobb felszerelésű lovagcsapatok sátrainál sorok álltak, és nem lehetett odaférni, mert folyamatosan jöttek érdeklődni, hogy hogyan készült a páncél, milyen nehéz, hogyan kell fölvenni, hogyan lehetett levenni, milyen gyorsan lehetett felöltözni. Számos olyan kérdés van, amit nem ismer, aki nem foglalkozik a témával. Hozzáteszem, hogy a programjaink egy része gyerekeknek szól. Idén például szintén új program lesz, hogy jön a Toma és csapata nevű komédiás társulat, akik középkori játékokat hoznak. Egy külön kis udvar lesz nekik kialakítva a Gabonamúzeum területén, ahol körbe lehet menni a különböző játékoknál. Ezek mókás játékok lesznek, hisz a gyerekeket is szeretnénk megfogni ezzel. De például lesz olyan sátrunk, illetve szabadtéri rendezvényünk is, ahol Mátyás királyról szóló meséket hallhatnak. Ezzel megint csak kapcsolódunk a Mátyás emlékévhez. Továbbá lesz egy kiállításunk Szent László életéről is. Tablókból álló kiállítást kell elképzelni, ahol nagyon érdekesen végig lehet követni a király életét. Emellett lesznek még az említett tudományos ismeretterjesztő előadások Mátyás király korához kapcsolódóan.

 

– Végezetül pedig beszéljünk arról, hogy pontosan mikor, hol lesz a fesztivál, és mettől meddig várják majd az érdeklődőket?

 

Április 29-30-án, a Gabonamúzeum területén lesz a rendezvény, amelyre mindenkit várunk. A felvonulás 29-én, 11 órakor indul a Csaba Center elől. A Gabonamúzeumnál 11 órakor kinyitjuk már a pénztárt, tehát be lehet menni, hisz ott már árusok lesznek. Nem fog unatkozni, aki rögtön odamegy, és nem a felvonulást nézi meg. A programok pedig fél egykor kezdődnek a kinti ünnepélyes felvonulással, és utána jönnek a programok egészen estig.

 

A Békéscsabai Vitézi Játékok Nemzetközi Hagyományőrző Fesztivál részletes programja itt tekinthető meg.

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,