Ismét Vitézi Játékokat rendeznek Békéscsabán

2019. április 2. 11:37 | behir

A Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely, vagyis a Gabonamúzeum ad otthont az VI. Békéscsabai Vitézi Játékok elnevezésű nemzetközi hagyományőrző történelmi fesztiválnak. A rendezvény a békéscsabai önkormányzat támogatásával a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békéscsabai Történelmi Íjászkör és a CsabaPark közösen rendezi meg május 4-én és 5-én.

A fesztivál programjai május 4-én, 11 órakor kezdődnek díszes felvonulással a Csaba Centertől a Városházáig, több száz kosztümös résztvevővel. A felvonulás során több helyszínen, többek között a Városháza előtt is zászlólengetők bemutatóját láthatják az érdeklődők. A látványos produkciót követően Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszönti a felvonulókat. A Gabonamúzeumban a programok 12.30-kor kezdődnek a király és kíséretének bevonulásával, majd Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter nyitják meg a rendezvényt – írja közleményében a Munkácsy múzeum.

 

 

Minden, ami középkori: csatajelenetek, vásári forgatag, hajítógép

A folytatásban középkori hadi bemutatók, középkori csatajelenet, színes vásári forgatag, kézműves mesterek vásárlással egybekötött bemutatója, népzenei koncert, játszóház, ismeretterjesztő előadások, táncházi program és lovaglási lehetőség várja a látogatókat. A „Hadi táborban” a középkori fegyvereket lehet megtekinteni, amelyeknek a használatát vitézek mutatják be. Lehetőség lesz az íjászat és a korabeli fegyverek kipróbálására. Az előző évhez képest új csapatok is jönnek a rendezvényre, és a látogatók két középkori hajítógép működő másolatát is megtekinthetik. A korábbi fesztiválokhoz hasonlóan az idei rendezvényünk szintén nemzetközi lesz. Romániából, Szlovákiából és Németországból érkeznek fellépők.

Május 4-én este, 19 órától a program ingyenes. A Gabonamúzeum udvarán népzenei műsor, Walpurgis-éji műsor, fáklyás felvonulás, tüzes harci bemutató, tüzes hajítógép bemutató, a „The Moon and the Nightspirit” együttes műsora, a „Hollóének Hungarica” együttes zenés estje, valamint reneszánsz és moldvai táncház várja az érdeklődőket.

Másnap, május 5-én 10 órától a résztvevők látványos bevonulását követően nyitják meg a rendezvény második napját. A folytatásban az előző naphoz hasonlóan hadi bemutatók, vásári forgatag, zenei programok tekinthetők meg.

A rendezvényen számos tudományos, ismeretterjesztő előadást is meghallgathatnak a látogatók. A középkori hangulatot egyebek mellett több száz kosztümös közreműködő, középkori sátrak, jurták, zászlók, címeres pajzsok és korhű zene garantálja.

További programok »

FEL