Müller Cecília: Megfelelő időben megfelelő döntéseket hoztunk

2020. április 4. 11:45 | D. Nagy Bence

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor rendőr ezredes számoltak be az elmúlt huszonnégy óra fejleményeiről.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt nap során 678-ra emelkedett az igazolt koronavírusos megbetegedések száma. Újabb hat beteg hunyt el, mindegyikük krónikus alapbetegséggel rendelkezett. 58 főre emelkedett a gyógyultak száma, valamint a vírus szaporodásával közel 20 ezerre nőtt a mintavételek száma. 

– Európai és világviszonylatban is elmondható, hogy megfelelő időben megfelelő döntéseket hoztunk. Ebben az egészségügyi dolgozók mellett fontos szerepe van a lakosságnak is, az ő együttműködésükkel sikerült megelőzni a robbanásszerű megbetegedéseket – emelte ki Müller Cecília. Hozzátette, hogy bár nő a fertőzöttek száma, de a növekedés mérsékelt arányban történik.

A tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet a személyes felelősségre. A tavaszi időjárás beköszönte újabb áldozathozatalt követel mindenkitől, fogalmazott. Fokozottan figyelni kell az egyéni szabadidős tevékenységek végzésére, kerülni kell a megfertőződés lehetőségét.

Müller Cecília a szociális és bentlakásos intézményekkel kapcsolatban a zárt közösség veszélyeire figyelmeztetett. Elmondta, hogy a személyi higiéné most sokkal nagyobb figyelmet igényel, hiszen az idősebb korosztályt veszélyezteti leginkább a vírus. A szociális intézmények irányába márciusban elrendelet kijárási és látogatási tilalom továbbra is érvényben van, valamint él a felvételi tilalom is.

– A higiénás rendszabályok betartatása minden esetben az üzelemtető, fenntartó felelőssége. Szigorúan ellenőriztetni fogom ezeket az intézményeket. A tömeges megbetegedések időszakában semmilyen lazítás nem megengedett – fogalmazott a tisztifőorvos.

Müller Cecília kiemelte: a tünetek észlelése esetén azonnal jelezni kell azt az intézményi orvosok felé, akik jelentési kötelezettséggel bírnak.

A tisztifőrvos összefoglalója után Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs műveleti központjának vezetője ismertette a határhelyzetet. Elmondta, hogy a határokon normális rend szerint zajlik az átkelés, a belépő forgalom esetében nincs fennakadás. Várakozási idő Románia felé van, ott ugyanis új módszert vezettek be: 30-40 gépkocsit várnak össze, a vizsgálatokat az országhatáron belül folytatják le. 

– A reggeli órákban hat repülőgéppel érkeztek orvosi eszközök, védőfelszerelések és orvostechnikai eszközök Magyarországra. A nap folyamán még egy repülő érkezik Kínából, amelyben szintén a védekezéshez használatos eszközöket szállítanak – emelte ki a rendőrezredes.

Lakatos Tibor elmondta, hogy az operatív törzs szombat reggeli tanácskozásán áttekintették az eddigi intézkedések hatásait, a humán erőforrás további lehetőségeit és újabb intézkedésekre tettek javaslatot. Elhangzott, hogy pénteken több mint ötven kórház jutott újabb eszközökhöz, valamint a rendőrség is jelentős eszközutánpótlásban részesült. Az utánpótlás folyamatos szervezés alatt áll, a jövő hét folyamán várhatóan újabb eszközök érkeznek az országba.

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL