Tisztifőorvos: Akinek enyhék a tünetei, annak nem kell kórházba mennie

2020. március 19. 14:57 | Varga Diána

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján nyomatékosan arra kértek mindenkit, hogy tartsák be az előírásokat, mert küszöbön a tömeges megbetegedések időszaka.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője jelezte, hogy továbbra is érvényben vannak az eddig bevezetett kormányzati intézkedések, ugyanakkor leszögezte, hogy


a kormány nem tervezi a kijárási tilalom elrendelését vagy városok, területek lezárását.


Hozzátette: a hatósági karantén betartását azonban ellenőrzik. Magyarországon eddig összesen 3065 ilyen karantént rendeltek el, 8293 ellenőrzést tartottak, ezen felül az üzletek nyitvatartási rendjét is vizsgálták. Utóbbit tekintve 7 esetben bírságot szabtak ki, 9 esetben szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Mint mondta, több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr, katasztrófavédelmi dolgozó munkáját teszi tönkre az, aki nem tartja be a szabályokat.

Kiemelte, hogy továbbra is biztosított az áruforgalom – a határokon csak e célból engedik a forgalmat –, a határellenőrzésnél azonban továbbra is torlódásokra kell számítani. Az elmúlt napokban humanitárius folyosókat létesítettek; amennyiben úgy ítélik, hogy a szomszédos államok polgárainak saját országukba való bejutása nem biztosított, abban az esetben őket nem engedik tovább.

 
A második szakaszban vagyunk

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy 73 fertőzött személyt tartanak nyilván, állapotuk vegyes: van, akinek enyhe a megbetegedése, hat főnek azonban súlyos az állapota. Jelezte, hogy a laborvizsgálatok száma folyamatosan nő, a kontaktkutatások is zajlanak.

A WHO csütörtöki ajánlása alapján minden gyanús esetet ki kell vizsgálni, lehetőség szerint a szoros kontaktokat is; a tisztifőorvos szerint a vizsgálatok a kezdetek óta így zajlik Magyarországon is. Mint mondta, a második szakaszban vagyunk, vagyis csoportosak a megbetegedések országszerte, vagyis jó ideje nem csak importált esetekről van szó, hanem kontaktus alapján is terjed a megbetegedés.

Hangsúlyozta, hogy a gyanú felmerülése esetén a háziorvost kell hívni. Lehetőséget biztosítanak majd az Országos Mentőszervezet révén, hogy az illető otthonában történjen meg a mintavétel, ennek megszervezése még zajlik. A tisztifőorvos azt mondta, hogy az enyhe tünetekkel rendelkezőket nem kell kórházba vinni, csak a minta utazik, a lehetséges fertőzött otthon marad. A laboratóriumi vizsgálat igazolja, hogy az érintett koronavírussal fertőzött-e vagy sem.

A hatósági házikaranténban tehát betegek is lesznek, a súlyos, klinikai tüneteket produkáló betegeket szállítják el a kijelölt kórháza: a budapesti Szent László vagy a megyei kórházak infektológiai osztályaira, illetve valamelyik kijelölt járványkórházba.

Müller Cecília hangsúlyozottan kérte, hogy azok, akiknek a tesztje pozitív koronavírusra, de csak enyhék a tüneteik, különüljenek el teljesen a háztartás többi tagjától. Mint mondta, a legjobb megoldás a teljes elkülönítés, ha ez nem megoldott, a költözés lehetőségét is kilátásba helyezte. Ha semmiképp nem lehet megoldani a fertőzött elkülönítését, akkor lehet egészségügyi intézménybe vonulni, a lényeg, hogy ne legyenek kontaktusok.

A tisztifőorvos szerint azt, hogy mikor lépünk be a tömeges megbetegedések időszakába, még pontosan nem lehet megmondani, de a lényeg, hogy most mit tehetünk azért, hogy ezt késleltessük. nagy kockázatnak tesz ki mindenkit az, aki nem követi a megelőző intézkedéseket.

További programok »

FEL