Müller Cecília: Felszálló ágban van a vírus

2020. április 14. 13:15 | behir

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos számolt be a legújabb fejleményekről.

Lakatos Tibor a húsvét hétvégi rendőri intézkedésekről számolt be elsőként. Elmondta, hogy több mint 4600 esetben történt rendőri intézkedés a korlátozások megszegése miatt.

Bár a polgármesterek által saját hatáskörben meghozott korlátozások többségükben beváltották a reményeket, néhány helyszínen így is több fős csoportosulások alakultak ki, például a Balatonnál és egyes nagyobb bevásárlókozpontok parkolóiban – emelte ki Lakatos Tibor. Hozzátette, hogy a rendőrség tagjai továbbra is a figyelmeztetést használják elsődleges eszközként.

Müller Cecília tisztifőorvos 1512 igazolt fertőzésről, 122 elhunytról, valamint 122 gyógyult egyénről számolt be. 

Mint mondta, kilenc fő lekerült a lélegeztető gépekről és az intenzív osztályt is elhagyhatták, ezért mindenek előtt az egészségügyi dolgozókat illeti köszönet, akik pontosan és jól kezelték a betegeket. A tisztifőorvos hozzátette, hogy a kezeléshez használható minden gyógyszer rendelkezésre áll Magyarországon.

Müller Cecília kiemelte, hogy továbbra is az idősek estében magas a kockázat, ugyanakkor a vírus jelenleg felszállóágban van, így bárki bárkit megfertőzhet. A kórházak és szociális otthonok vonatkozásában elhangzott, hogy az egyéni védőfelszerelések használata kritikus pontot jelent. A tisztifőorvos megerősítette, hogy a két hetes lappangási időszak kivárása továbbra sem helyettesíthető semmilyen teszttel, így a kórházba kerülők vagy az onnan visszatérők esetében be kell tartani az elkülönítésre vonatkozó szabályokat.

További programok »

FEL