Müller Cecília: Június 1-től újraindulnak a népegészségügyi szűrések

2020. május 25. 12:44 | D. Nagy Bence

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján az újrainduló vidéki óvodákról és bölcsődékről is bejelentést tett.

– A hiteltörlesztési moratórium révén 2 ezer milliárd forint marad a lakosságnál és a vállalatoknál – kezdte tájékoztatóját Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. 

Az államtitkár az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján a magyarországi gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán kiemelte, hogy a moratórium 7,7 millió hitelszerződést érintett. Hozzátette, hogy a lakossági és vállalati ügyfelek esetében is több mint 50% élt a halasztott törlesztés lehetőségével. Tállai András hangsúlyozta, hogy az akcióterv az álláshelyek megőrzése mellett a gazdaság újraindítását szolgáló fogyasztást is segítette.

– Minden vidéki óvodát és bölcsődét felkészítettünk a gyermekek fogadására – emelte ki Müller Cecília, országos tisztifőorvos az intézmények újranyitásával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a gyermekek újbóli elhelyezése nem kötelező a szülők számára. Hozzátette, hogy a gyerekek számára nem szükséges a maszk viselése, a felnőttek viselhetnek, de számukra sem kötelező.  

– Június 1-től újraindulhatnak a népegészségügyi szűrések, így a mammográfiás, az onkológiai és a vastagbél szűrési vizsgálatok is - jelentette be a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a szűrések visszavezetése indokolt, a magyarországi halálozások 25%-át ugyanis a daganatos megbetegedések okozották.

Kiss Róbert rendőr alezredes a magyar-szerb határhelyzettel kapcsolatban bejelentette, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül léphetik át a határátkelőket. Mint mondta, a korábbi egyeztetések révén hétfőtől nem szükséges a hatósági házi karantén életbe léptetése a magyar és szerb állampolgárok esetében.

További programok »

Itthon

Határsértőket fogtak el a rendőrök Békés megyében

Július 5-én éjjel Sarkad külterületén egy afgán állampolgárt, Lőkösháza külterületén pedig két grúz állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök. Egyikük sem tudta igazolni személyazonosságát és azt, hogy miért tartózkodik Magyarországon, ezért a rendőrök mindhárom férfit előállították a helyileg illetékes határrendészeti kirendeltségre .
11:13
FEL