Müller Cecília: Információs csomagot kapnak a háziorvosok a lakosság beoltásáról

2021. január 21. 14:28 | D. Nagy Bence

Bár Magyarországon kedvezőbbek az járványügyi adatok a környező nemzetekhez képest, de nem szabad lazítani a jelenleg fenntartott intézkedéseken – kezdte összefoglalóját Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön, az operatív törzs tájékoztatóján.

Mint elhangzott, hogy mostanra már hatvan országban detektálták a vírus angol mutáns variánsát, emellett pedig brazil és afrikai mutációk is megjelentek.

A tisztifőorvos ismertette, hogy a kezdetektől ismert volt a Covid-19 mutációs hajlama, a legnagyobb kérdést az jelentette, hogy vajon a vakcinák védelmet biztosítanak-e ellene. A kimutatások szerint az angol mutáns vírus ellen a jelenlegi védoltások hatékonyak.

– Hazánkban eddig 134 554 személyt oltottak be, közülük 4030-an már a másodikat is megkapták. Csekély és enyhe mellékhatásról érkeztek bejelentések (fáradékonység, enyhe bőrpír), amelyek orvosi beavatkozást nem igényeltek – hangsúlyozta Müller Cecília. 

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy a széleskörű védettség elérésében jelentős előrelépést jelent, hogy a magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcinák forgalmazását. Mint mondta, az engedélyek egyelőre hat hónapig érvényesek, egy alkalommal pedig meghoszabbíthatók.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországra eddig öt alkalommal érkezett Pfizer, egy alkalommal pedig Moderna-szállítmány, amelyek mRNS-alapú vakcinák voltak.

– A két újonnan engedélyezett oltóanyag vektor alapú, vagyis egy ártalmatlan, elhalt vírust juttat a szervezetbe, amely kiváltja azt a folyamatot, amely során ellenanyag termelődik – idézte fel a tisztifőorvos. Kiemelte, hogy hamarosan egy információs csomagot juttatnak el a háziorvosok számára, amely a lakossági oltással kapcsolatos tudnivalókat, többek között egy oktatóvideót is tartalmaznak. Az oltást a lakosság részéről először a 89 év felettiek kaphatják meg a háziorvosuktól.

 
Rendőri intézkedések 

 

– A rendőrök az elmúlt huszonnég órában 145 személlyel szemben intézkedtek a nem megfelelő maszkiviselés kapcsán. Ezzel a típusú vétséggel kapcsolatban szeptember 21-e óta 20 618 alkalommal történt intézkedés – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes. Mint mondta, kijárási tilalom megszegése miatt 273 személlyel szemben intézkedtek.

2297 újabb hatósági házi karantént rendeltek el, jeleneg 19 932 van érvényben.

 

 

 

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL