Müller Cecília: Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész országban

2020. április 2. 13:03 | Papp Ádám Sándor

Az elmúlt 24 órában 585-re növekedett hazánkban a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

A tisztifőorvos elmondta: újabb koronavírussal-fertőzött beteg halt meg, így 21-re nőtt az elhunytak száma. A 70 éves férfi áldozat szív- érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségben is szenvedett. Mint mondta: a fertőzöttek számával egyidőben a gyógyultak száma is növekszik, 42-en gyógyultak ki a vírusból.

Müller Cecília kiemelte: a mintavételek száma egyenes arányban nő a fertőzöttek számával, hiszen minden gyanús esetet laboratóriumban tesztelnek és kontaktjaikat is vizsgálják, ez egyre több ember érintettségét jelenti.

 

Fotó: M1 híradó

Fotó: M1 híradó

 

– Minden megyére, akár minden településre érvényes lehet, hogy Magyarország teljes területén észlelhető a koronavírus – hangsúlyozta a tisztifőorvos utalva arra, hogy egyre jobban emelkedik a megbetegedések száma és sok esetben nem lehet visszakövetni, hogy ki kitől kapta el a vírust.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőződés és annak lehetőségét minden eszközzel akadályozni kell: minimalizáljuk a találkozásokat, tartsuk be az ajánlott távolság tartását embertársainktól és csak akkor hagyjuk el otthonukat, ha az feltétlenül szükséges.

 

Végső esetben használjuk csak a tömegközlekedést

A munkavállalókhoz szólva a következő tanácsokat tolmácsolta: akinek van saját autója, azzal járjon haza és munkába, ha utasai is vannak, akkor a hátsó ülésekre üljenek.

Kiemelte: csak azok menjenek közösségbe, munkába, akik egészségesek. Keressék a legrövidebb útvonalakat munkába menet és töröljék át azon részeit a járműnek, amelyet gyakran érintenek: a kormányt, a műszerfalat, az ajtókilincseket.

Továbbá példaként említette a kerékpárral való munkába járást, amely a napi mozgás szempontjából is előnyös jelen esetben. Müller Cecília szerint azok, akik tömegközlekedés igénybevételére kényszerülnek, azok is csökkentség a megállókban való várakozás idejét, és nagyon figyeljenek a távolságtartásra.

 

Több, mint 10 ezren hatósági házi karanténban

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: 10 668 állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba. 78 417 esetben ellenőrizték a karantén betartását, 418 esetben észleltek szabálytalanságot, 341 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, 36 figyelmeztetést és 211 helyszíni bírságot szabtak ki.

 

Fotó: M1 híradó

Fotó: M1 híradó

 

A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta: a rendőrség rengeteg szabályszegést észlelt: 1117 esetben figyelmeztették az állampolgárokat, 76 esetben szabtak ki helyszíni birságot, 162 esetben pedig eljárást indítottak a szabálysértőkkel szemben.

Aláhúzta: vannak olyan szabálysértők, akik többször indokolatlan közterületi tartózkodás miatt figyelmeztettek. Felhívta a figyelmet, hogy az intézkedések a vírusfertőzés csökkentése miatt lettek bevezetve és kérte, hogy jogkövető állampolgárként tartsák is be azokat.

Hozzátette: a hatóság továbbra is figyelemmel kíséri a járványhelyzettel kapcsolatos bűncselekményeket. Mint mondta: 29 esetben csalás miatt, 32 esetben rémhírterjesztés miatt és 22-szer közveszéllyel való fenyegetés miatt indítottak eljárást.

További programok »

FEL