Müller Cecília: A vírus terjedésének megszakítása rajtunk áll

2021. április 13. 13:43 | D. Nagy Bence

Sok múlik azon, hogy a vírus milyen fogékonyságú szervezetet talál meg.

 

– Az oltási kampány legnagyobb üteme az elmúlt két hét során zajlott. Eddig 3 millió fő kapta meg az első oltását, több mint 1 millió 250 ezren pedig már a másodikat is – ismertette György István, a területi közigazgatásért felelős államtitkár. Mint mondta, 4 millió 110 ezer fő reigsztrált eddig oltásra.

Az oltási terv első ütemeiben az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és munkatársai, illetve a reigsztrált legidősebbek jutottak vakcinához. Az idősek közül eddig 1,4 millió főt oltottak be, de egyre több praxisban oltják a 60 év alatti aktív korosztályt is.

– Ez a csoport a legnépesebb, eddig 2 millió 130 ezer 18 és 50 év közötti személy regisztált az otlásta, több mint 800 ezren már meg is kapták – közölte az államtitkár. Kiemelte: arra kérték a háziorvosokat, hogy azokat részesítsék előnyben, akiknél a megbetegedés súlyos kockázattal járhat.

György István a pedagógusok soron kívüli oltásáról is beszélt, melynek első körében húsvét előtt 78 ezren jutottak vakcinához. 

– Az elmúlt héten 100 ezer bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó kapta meg az oltást, a két körben együttesen 80 százalék volt a beoltottak aránya. A pedagógusok számára egy újabb, harmadik kört is biztosítunk, a hétvégén 30 ezer dolgozó megjelenésére számítunk – mondta el az államtitkár.

A tájékoztatón elhangzott, hogy kedden négyféle vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra. A 248 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokra szállítják, a 28 800 Janssen típusú, egydózisú oltóanyagokat pedig a honvédségi oltóbuszokon használják fel.

– AstraZenecából a vártnál jelentősen kevesebb, közel 29 ezer adag érkezik. Ezeket a háziorvosi praxisok kapják meg, 2880 helyszínre egy-egy ampulla jut, amely 10 főre elegendő olóanyagot tartalmaz – ismertette György István. Hozzátette, hogy a szintén az országba érkezett, második körös oltásokra használható Szputnyik-vakcinákat még nem lehet felhasználni, csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatát követően.

 

Lelkiismeretes munka folyik az egészségügyben

 

– A vírus brit variánsa az egész világ számára kihívást jelent. Nagyon sok múlik azon, hogy a fertőzés milyen fogékonyságú szervezetet talál meg – fogalmazott Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a fertőzés forrása, a terjedés és az egyén fogékonysága területein kell védvonalat húzni a járvány megfékezése érdekében.

A tisztifőorvos ismertette, hogy az egyadagos Janssen-vakcina megérkezésével tovább bővült a felhasználható oltóanyagok száma.

– Az új oltóanyag egy úgynevezett humán 26 adenovírus vektorvakcina, amely a Szputnyikhoz hasonló elven működik. A Janssen-vakcinát egyelőre a katonai oltóbuszokon használják fel – foglalta össze Müller Cecília. Mint mondta, az amerikai oltóanyag várandósság és szoptatás esetén ellenjavallt. Az új oltóanyag beadását – hasonlóan a többi vakcinához – enyhe reakciók követhetik, így például bőrpír, duzzanat, izomfájdalom és láz.

A tisztifőorvos a járvány harmadik hullámának tetőzéséről is beszélt.

– Ugyan bizonyos adatoknál enyhe csökkenés tapasztalható, de ez járványügyi szempontból nem értékelhető változás. A szakemberek a 7 vagy 14 napos úgynevezett mozgó átlagot nézik, mert ez mutathat a járvány dinamikájáról tendenciákat – fogalmazott Müller Cecília a friss napi adatok ismertetése után. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyben jelenleg is megfeszített és lelkiismeretes munka folyik, de a tehermentesítéshez arra van szükség, hogy a vírus terjedését mindenki a maga hatáskörében megszakítsa. 

A tájékoztatón a poszt-covid ambulanciákról is szó esett.

– A poszt-covid szindróma egy létező tünetegyüttes, minden harmadik, a fertőzésen korábban átesett személy valamilyen tünetet mutat a megbetegdést követően akár fél éven át is – közölte Müller Cecília. Mint mondta, nemcsak szervi, de pszichés problémák jelentkezése sem ritka, így aki bármilyen tünetet tapasztal magán, bizalommal keresse fel orvosát, hiszen minden esetben megtörténik a kivizsgálás, és ha kell, a terápia is megkezdődhet.

További programok »

FEL