MSZP: Miért kell eladni az ingatlanvagyont, ha a költségvetés kiegyensúlyozott?

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke is megszólalt a balatonszárszói üdülő eladásával kapcsolatban.

Nagy port kavart, hogy a békéscsabai önkormányzat elárvereztetné egyik balatonszárszói ingatlanát annak érdekében, hogy a város plusz betélhez juthasson. A “Közgé üdülő” néven is emlegetett épület értékesítésén sok szülő, a lakosság és több politikus is felháborodott. A témával többször foglalkozott a 7.TV Híradója:

 

 

 

 

Ezúttal az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke reagált az eseményekre. Miklós Attila szerkesztőségünknek eljuttatott közleményét az alábbiakban változtatás nélkül tesszük közzé:

 

“Több hónapja húzódó ügy az önkormányzat tulajdonában lévő balatonszárszói üdülők eladása. Tegnap a Gazdasági Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság ülését ismét napirendre került a kérdés, ezúttal egy értékbecslői vélemény kapcsán.

A vita teljesen érthető módon érzelmi síkon is folyik. A diákok, tanárok, szülők munkája, az ott töltött nyarak emlékei, nehezem válthatók csengő forintra. A lakossági felháborodás és ellenállás már az első eladási szándéknál jelentkezett, melyre tényleg az a legmegfelelőbb válasz, hogy a másik szárszói ingatlant is értékesíteni szeretné a városvezetés?

Az eladás szükségességének hátterében azonban sokkal inkább gazdasági folyamatok állnak.  2006 óta a kiegyensúlyozott költségvetésről és a takarékos gazdálkodásról beszél a városvezetés, de ennek szellemében ma ott tart Békéscsaba, hogy a jelek szerint csak vagyon értékesítésével tudja egyensúlyban tartani a költségvetést. Garázsokat, lakásokat, üdülőket kínálunk megvételre.

 

Miért kell eladni a város ingatlanvagyonát, ha a költségvetés egyensúlyban van?

 

A költségvetés egyensúlya és az ingatlaneladás szükségessége nem fér meg egymás mellett. Egyszerre mind a kettő nem lehet igaz. Ha egyensúlyban van a büdzsé, nem szükségszerű az értékes ingatlanok eladás (főleg nem árul alul). Az eladási szándékot pedig többször kinyilvánította a városvezetés.

Békéscsaba sok-sok milliárdos ingatlanvagyona nagyrészt a Vagyonkezelő Zrt. kezelésében van. Vannak olyan üzletágak, amik nyereségesek és olyanok amik veszteségesek. Tény, hogy a balatonszárszói üdülők nem működnek nyereségesen. Az eladás helyett – persze ha nincs égető szüksége a városnak a pénzre – meg kellene próbálni nyereségesen működtetni az értékes ingatlanokat, vagy olyan befektetőt keresni, aki ezt meg tudja tenni.

Ha nem változik a jelenlegi költségvetési szemlélet, akkor el fognak fogyni a lakások, a garázsok, az üdülők. Akkor a sportcsarnok, a fürdő vagy a városháza következik?”

Megosztás:

Címke: , , ,