MSZP, LMP, MLP: Ne legyen több indokolatlan fakivágás

2019. október 10. 17:51 | Gyemendi Réka

A Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Magyar Liberális Párt képviselői csütörtökön a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Kollégiuma előtt tartottak sajtótájékoztatót. A politikusok a fakivágások helyzetéről beszéltek.

Takács Péter önkrományzati képviselő, az LMP képviselőjelöltje elmondta, hogy eddig is igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy Békéscsabán ne vágjanak ki indokolatlanul fákat és a továbbiakban is ezt fogják tenni.

– Az Arany János Kollégium egy emblematikus helyszín, ugyanis az elmúlt időszakban itt, a kollégium területén belül történt tarvágás. Ezt megelőzően az Élővíz-csatorna jobb és bal partján volt véleményem szerint indokolatlan favágás, ekkor egészséges fákat távolítottak el. 2011-ben, a Szent István tér teljes átalakításakor szintén önkormányzati képviselő voltam, az akkori polgármesterrel és jegyzővel rendkívül nagy csatákat kellett vívni az ügyben, hogy ne vágják ki az ott lévő fák nagy részét, így azok kétharmadát sikerült is megmenteni. Így teljesen más képet mutat a tér, a fák pedig nyáron a nap ellen is árnyékot nyújtanak – foglalta össze az önkormányzati képviselő.

Takács Péter hozzátette: az elmúlt időszakban voltak kezdeményezéseik, amelyek nem kapták meg a közgyűlési többséget, azonban azt ígérte, ha újra testületi tagok lesznek, ismét előállnak ezekkel a kérdésekkel. Ilyennek nevezte azt, hogy kerüljön helyi védettség alá az Andrássy úti platánfasor, a Szent István tér fái és a Kastélyi temető. Ezen túlmenően elindítják az erdősítést a város környékén, mert habár Békéscsaba zöld város, de az erdősítés aránya nem haladja meg az 5% -ot. Kiemelte azt is, hogy minden évben kezdeményezik a közgyűlésen, hogy legyen elkülönített keretösszeg az önkormányzat kezelésében lévő dűlőutak mentén fasorok telepítésére. 

Miklós Attila, az MSZP polgármestrejelöltje szerint is lényeges kérdés a környezetünk fenntarthatósága, megóvása. Úgy fogalmazott, hogy Békéscsaba híres a zöldfelületeiről, ennek megóvása és fejelsztése pedig mindannyiunk érdeke. Ő is kiáll amellett, hogy a békési megyeszékhelyen ne legyen indokolatlan fakivásgás.

Diószeginé Farkas Viktória képviselőjelölt a választókerületében tapasztalt problémákról beszélt, melyek többsége elmondása szerint a közlekedéssel függ össze. Emlékeztetett, hogy 18 éve kezdeményezte egy keresztetődésnél, hogy lámpát telepítsenek oda, ez azóta megvalósult, ám úgy véli, hogy ezen túl kell lépni. Kiemelte, hogy a reggeli és délutáni csúcsforgalomban a lámpás kereszteződésnél megáll a forgalom, bedugul a Lencsési lakótelep.

– A probléma megoldását abban látom, hogy meg kellene vizsgálni a kanyarodósávok kiépítésének lehetőségét vagy egy körforgalom létrehozásának lehetőségét.

A másik jelentős probléma szerinte, hogy a háziorvosi rendelőt kinőtték a betegek, kicsi a váróterem, az infulenzaszezonban érkező betegek állva és a külső váróban várakoznak. Véleménye szerint ennek oka, hogy három szakrendelő van és a vérvételi eredmények átadása is a váróban történik. Diószeginé Farkas Viktória szerint bővíteni kellene a helyiséget, a szakrendelőt pedig felújítani. Úgy fogalmazott: a Lencsési lakótelepen és környékén élők is megérdemlik a színvonalas orvosi ellátást. 

FEL