MSZP-LMP: "Mindenkit érint az Alföldvíz Zrt. helyzete"

2019. augusztus 28. 12:37 | Papp Ádám Sándor

„Minden lakosra tartozik, hogy Békés megye egyik legnagyobb foglalkoztatója milyen helyzetben van” – ezzel a jelmondattal tartott sajtótájékoztatót Takács Péter és Miklós Attila önkormányzati képviselő szerdán délelőtt, az Alföld Víz Zrt. épülete előtt. Az eseményen a békéscsabai önkormányzat augusztus 27-e i zárt ülésének témájáról, az Alföldvíz Zrt. helyzetéről volt szó.

Takács Péter, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője elmondta, hogy több alkalommal is javaslatot nyújtott be a közgyűlésen arról, hogy nyilvános ülésen tárgyalják az Alföldvíz Zrt.-vel kapcsolatos előterjesztést, hiszen véleménye szerint az előkészített anyag nem tartalmazott "üzleti titkot". A képviselő elmondta, hogy mindenkire tartozik – nem csupán a közgyűlés képviselőire – az, hogy Békés megye legnagyobb foglalkoztatója milyen helyzetben van, hiszen a cég megközelítőleg 1300 főt alkalmaz, ezért nem mindegy, hogy a munkavállalók sorsa hogyan alakul akár most, akár a jövőben.

– Azt mindig tudtuk, hogy a rezsicsökkentés árát valakinek meg kell fizetni, a cég részben emiatt került hátrányos helyzetbe. Amikor még nem volt ennyire nehéz helyzetben, akkor abban reménykedtünk, hogy ebből a cégből lesz a térség legnagyobb szolgáltatója és azt gondolom, hogy ahhoz kellene mindenképpen állami segítség, hogy egyrészt helyreálljon az anyagi stabilitás, másrészt pedig azért, hogy tényleg ez a cég legyen a térség legnagyobb szolgáltatója – zárta gondolatait Takács Péter.

Miklós Attila, a Magyar Szocialista Párt önkormányzati képviselője kiemelte, hogy levélben fordul Herczeg Tamás országgyűlési képviselőhöz azzal a céllal, hogy minél hamarabb pont kerüljön az ügy végére.

– Az Alföldvíz Zrt. nehéz helyzete nem ismeretlen a békéscsabai önkormányzat előtt. A probléma inkább az, hogy a gondokat eddig a szőnyeg alá söpörtük, de lassan eljutunk a falig. Az elmúlt 3 évben a rezsicsökkentés, a plusz közműadó és a bérfejlesztések olyan helyzetbe hozták a céget, amely hiányos gazdálkodást irányoz elő számukra. Ezt kell tudnunk megoldani, ez egy olyan probléma, amit az állam idézett elő, így a megoldást is tőlük kell várni – hangsúlyozta Miklós Attila.

Az MSZP önkormányzati képviselője arra utalt: jelenleg az Alföldvíz Zrt. ott tart, hogy karbantartások maradnak el a pénzhiány miatt. Véleménye szerint ez hosszútávon nagyobb összegű befektetést jelent majd egy jövőbeli felújítás alkalmával. Miklós Attila hangoztatta, hogy a cégen belül előállt nehéz helyzet nincs kihatással a vízszolgáltatásra, így az továbbra is minden háztartásba probléma nélkül jut majd el.

Körömi János, a Békéscsabai Kossuth Kör elnöke elmondta, hogy ő a munkavállalói érdekképviselet oldalát vizsgálta az Alföldvíz Zrt.-vel kapcsolatban. Megfogalmazása szerint "vízmű dolgozónak lenni jelenleg katasztrófális", több szakember csupán jobb munkalehetőség híján dolgozik jelenleg is a cégnél.

– A megtervezett és bejelentett bérfejlesztést nem hajtották végre ebben az évben, tehát ez reálbér csökkenést jelent. Minden drágul, minden többe kerül, a dolgozók bére pedig stagnál, így az életszínvonaluk csökken. Emellett úgy érzem, hogy a megbecsültségük sem olyan, mint az a korábbi években tapasztalható volt, illetve látom a szakszervezet "sziszi-fuszi" küzdelmét, amelyet szinte hiábavalóan folytatnak, mert a felső vezetés nem foglalkozik vele – hangoztatta az elnök.

További programok »

Itthon

A nagy kérdés: milyen legyen a készülő bérkerékpár-rendszer Békéscsabán?

Elektromos kerékpár-bérlési rendszer épül ki hamarosan Békéscsabán egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Az még egyelőre kérdéses, hogy melyik típusú rendszert telepítik a városban, ahogyan annak neve sem végleges, de azt már tudjuk, hogy összesen 50 kerékpárt lehet majd  bérbe venni jövőre.
2020. október 23. 14:27
FEL