MSZP: globálisan kellene nézni, hogyan tudjuk megvédeni környezetünket

2021. szeptember 24. 15:06 | Gyemendi Réka

Pénteken tartotta szokásos, közgyűlés utáni sajtótájékoztatóját az MSZP Békéscsabai Szervezete. A sajtótájékoztatón a képviselők beszámoltak a fás szárú növények védelmével kapcsolatos meglátásaikról illetve arról, hogy mi a célja annak a cégnek, amely utasvárókat telepít Békéscsabán. Kifejtették véleményüket a Békéscsabán rendszerszinten hajléktalan életmódot folytató személyekkel kapcsolatban is.

Miklós Attila, az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke először arról beszélt, hogy a fás szárú növények védelmével kapcsolatban Opauszki Zoltán képviselő szeretett volna egy rendeletet elfogadtatni a várossal. Miklós Attila szerint ez egy olyan probléma, amivel az önkormányzatnak valóban foglalkoznia kell. 

– Viszont ez a problematika is mindennel összefügg. Ahhoz, hogy a növények pótlásáról, védelméről, öntözéséről tudjunk rendeletet alkotni, valamennyi körülményt ismernünk kell. Ezért sajnálom, hogy az önkormányzat tegnap kivette a napirendi pontok közül az éghajlatváltozásról, a klímastratégiáról szóló előterjesztést, aminek a megállapításait szerintem figyelembe kellene venni akkor, amikor egy önkormányzati rendeletet fogalmazunk meg a növények védelméről. Ha már a védelemnél tartunk, akkor fontos megemlíteni a saját életünk védelmét is. A környezetünk, az életterünk védelme mindannyiunk érdeke. Ezért nem szabad elfeledkeznünk a Fényes tanya 1111- szám alatt lévő ipari szennyeződésről sem. Ez a szennyezés rajta van a Greenpeace által Magyaroszágon feltárt legszennyezőbb területek top 10-es listáján. Ezért nem csinálhatunk úgy, mintha ez nem lenne – ismertette Miklós Attila.

Mint mondta, ahhoz, hogy ezt a problémát megoldjuk, állami támogatásra lenne szükség. Ezzel együtt pedig szerinte globálisan kell nézni, hogyan tudjuk megóvni épített környezetünket, életterünket és zöld környezetünket.

A napirendi pontok között volt továbbá az, hogy egy vállalkozás több utasváróhelyet is létesít a városban. Miklós Attila, és az MSZP Békéscsabai szervezete szerint azonban ez nem a jótékonykodásról szól, hiszen a cég saját magának is reklámfelületet biztosít ezáltal.

– 157 új utasváró létesítését vállalta egy cég Békéscsabán, és ezt jól felfogott üzleti érdekek alapján teszik, hiszen reklámfelületként fogják értékesíteni az utasvárókat. Ez nyilván bevételt fog hozni a cégnek, a haszonból lesz képes ennyi utasvárót létrehozni. A tömegközlekedést használók biztos, hogy jobban járnak, hiszen ekkora utasváró-felújítás még nem volt Békéscsabán. Ugyanakkor ne csináljunk úgy, mintha ez egy jótékonysági cég lenne. Ez a cég a Mészáros-birodalom része, a reklámfelületeit pedig most jórészt az államnak értékesíti. Úgy gondolom, van olyan cége az önkormányzatnak, ami ezt a reklámfelület-értékesítést el tudta volna látni, továbbá van olyan cége is a városnak, ami az utasvárók felújítását is el tudta volna végezni – és ezzel az önkormányzatnak keletkezett volna bevétele – fogalmazott az elnök.

Ahogy a közgyűlésen, az azt követő sajtótájékoztatón is szóba kerültek a békéscsabai közterületeken hajléktalan életmódot folytató személyekkel kapcsolatos aggályok. 

– A közösségi együttélést szabályozó rendelet módosítása közben, a vita során felmerült, hogy a hajléktalan életmódot folytató személyek problematikáját rendezni kell. Békéscsabán kicsúcsosodott ez a probléma, nagyon sok közterületen lehetett látni ilyen személyeket, akik vislekedésükkel zavarták, megbotránkoztatták a lakosokat, az arra járókat, szemeteltek és komoly prolémákat okoztak. Erre megoldást kell találni. Azt tudni kell, hogy az önkormányzatnak meg van kötve a keze, hiszen ezt egy országos jogszabállyal lehetne igazán szabályozni. Úgy gondolom, hogy addig is mindent meg kell tennünk helyben annak érdekében, hogy a problémát vissza tudjuk szorítani – erről már Fülöp Csaba beszélt. 

Mint mondta, kialakultak a városban különböző gócpontok, amik elsődlegesen dohányboltokhoz és olyan üzletekhez köthetőek, amelyek szeszes italt árusítanak, de emellett nem rendlekeznek közterület- illetve teraszhasználati engedéllyel. 

– Ezek a személyek a szeszes italt megveszik a boltban és vagy a bolt előtti közterületen, vagy a boltok mögötti parkokban fogyasztják el. Hangoskodnak, szemetelnek, a közelben lévő padokon alszanak. Ezek olyan gócpontok, amelyek felszámolása érdekében tenni kell, erre pedig az önkormányzatnak van lehetősége. Nyáron alakult egy akciócsoport az önkormányzat illetékesei, a közterület-felügyelet munkatársai valamint  a rendőrség közreműködésével, ennek köszönhetően sikerült is a problémát picit háttérbe szorítani. Azonban folyamatosan visszatérnek új helyszíneken, így mindenféleképpen lépni kell. Az én választókerületem is érintett, hiszen a Kazinczy lakótelepi üzletsor környékén is folyamatosan fennáll ez a probléma. Ott is mindent próbálunk megtenni a saját eszközeinkkel. Már olyan intézkedéseket vagyunk kénytelenek tenni, mint például a padok leszerelése és áthelyezése, vagy a cserjék ritkítása – amit szemetesként használnak. Továbbra is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a problémát vissza tudjuk szorítani – összegzett Fülöp Csaba.

 

További programok »

FEL