Táblákkal látták el a neves sportolók által ültetett fákat Békéscsabán

2021. július 30. 18:40 | Gyemendi Réka

Helyi sportolók által ültetett fákat táblázott ki a Zerge Ifjúsági Túrasport Egyesület pénteken Békéscsabán az Árpád Fürdő területén. A faültetési akció a jelenleg szünetelő Élővíz-csatorna Emléktúrához kapcsolódik, amely keretében a kajak-kenu kiválóságai csatlakoztak személyes részvételükkel a törekvéshez.

Táblákkal látták el pénteken azokat a fákat az Árpád Gyógy- és Strandfürdő külső és belső területén, amelyeket neves magyar sportolók ültettek az Élővíz-csatorna Emléktúrák alkalmával. A táblákon szerepel a fát ültető személy neve, aláírása, valamint egy általa választott vagy megfogalmazott idézet is.

Az Élővíz-csatorna Emléktúra még 2000-ben indult útjára. Sós Imre, a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: a túra mostoha körülmények között kezdődött, hiszen rengeteg szemét és uszadékfa volt akkor a vízben. Ekkor határozták el, hogy ez ellen tenni akarnak valamit.

– 2002-ben, talán egyedi módon sikerült elérni azt, hogy a három város akkori polgármestere beült egy hajóba és végig evezte az élővíz csatornát két nap alatt. Ekkoriban jelent meg a sport első képviselője is a kezdeményezésben, hiszen Pankotai Gábor, Békés megye első kajak-kenu világbajnoka volt velünk, majd utána következtek a többiek: nem sokkal ezután kiváló sportolókat hívtunk, hogy a jelenlétükkel a sport, az egészséges életmód és a környezetünk védelmét hangsúlyozzák egy faültetési akció keretében. 2003-tól 2011-ig a strand előtt és a strand belső területén 11 fát ültettek el a sportolók ezidő alatt. Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen szép kollekció összegyűlt. A programunk elején nagyon sok fát ültettünk, nemcsak a strand területén és közelében, hanem más helyszíneken is. Viszont arra, hogy ennyi sportkiválóság által ültetett fa legyen egy helyen, máshol nincs példa – fogalmazott Sós Imre.

 

Galéria

 

A résztvevők a tavaly elhunyt kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett Wichmann Tamás emlékére elültették a 12. fát is a strand területén. Az eseményen részt vett olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakozó, edző, Csapó Géza is.

– Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy részese lehettem én is az elmúlt 80 évnek, ugyanúgy, mint Tamás. Hosszú évtizedekig együtt voltunk edzőtáborokban és nemzetközi versenyeken, kisebb-nagyobb sikerrel. A többi sporttársam, akik ebben részt vettek, szintén öregbítették a magyar sport hagyományait. Valamennyi illetékes részt vesz a jelenlegi, tokiói olimpián. Az ezelőtti olimpiákról, ha jól emlékszem, összesen 177 aranyérmet hoztak haza a sporttársaim és rengeteg helyezést. Nekem nem sikerült a nyerés, pedig annak idején én is mindent megtettem. Akkor azt mondták nekem, hogy a második és harmadik hely az terem, mint a fű, de az elsőt, na azt kell megnyerni. Én próbáltam eszerint élni, de objektív akadályok miatt nem úgy jött össze a sport. Köszönettel tartozom Sós Imrének, hogy így ápolja ezt a ritka nemzeti sikert, kezdeményezést – fogalmazott Csapó Géza.

Az egyesület a program kapcsán nemcsak a strand külső és belső területén, hanem a város több helyszínén is ültetett fákat korábban. Sós Imre elnök elmondta, hogy habár a sportolók eddig 12 fával járultak hozzá a kezdeményezéshez, tagjaik közül még sokan kimaradtak, akik ezután fogják pótolni a facsemeték elültetését.

További programok »

FEL