MSZP: Egyeztetések folynak a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjéért

Az MSZP közgyűlés utáni tájékoztatóján a képviselők a csabai és gyulai kórház összeolvadásáról szóló tájékoztatóról, a helyi akciócsoportokról és a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjével kapcsolatos lépésekről mondták el álláspontjukat.

A csabai és a gyulai kórház összeolvadása óta, most először számolt be a közgyűlésen az összevont kórház főigazgatója, aki szerint minden rendben van. A szocialisták ezt nem így gondolják.

– Nem kaptunk megnyugtató választ az egyre növekvő adósságállomány kezelésére, az orvos- és az ápolóhiány megoldására. Az pedig szerintem cinikus hozzáállás, hogy az egészségügyben bevezetendő, életpályamodellnek nevezett, egyelőre nem ismert bérfejlesztés majd megoldja az egészségügy problémáit itt Békéscsabán is – fogalmazott Miklós Attila.

A képviselő beszélt arról is, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program fejlesztései, a 2020-ig tartó időszakban rendelkezésre álló uniós források nagy lehetőségeket rejtenek magukban. A lehívható forrásokat azonban veszélyben érzik amiatt, mert a fejlesztési stratégia kidolgozására alakult városi helyi akciócsoport mellett, Vantara Gyulához kötődően, alakult még egy akciócsoport. Mintegy másfélmilliárdos keretről van szó, nem szeretnék, ha hatalmi harcok miatt fejlesztésektől esne el a város. Nem tudni, ha több akciócsoport alakul ezen a területen, ez veszélyezteti-e ezeket a forrásokat.

A szocialisták a fejlesztések között szívügyüknek tekintik a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjének a felújítását. Fülöp Csaba elmondta, hogy 2013 ősze óta nem lehet az uszodát használni. Az elmúlt másfél évben jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy előrelépés történjen. Több eseményen hívták fel a figyelmet az uszodára. Támogatójegyeket bocsátottak ki, a politikai élet és a sport jeles képviselői is az ügy mellé álltak, emellett volt három jótékonysági rendezvény az uszodáért. Korábban szóba került, hogy az óvoda energetikai felújítása megtörténik 240 millió forintból, és ennek keretében állítják helyre a tanmedencét is. Azonban a pályázat kiírása során kiderült, hogy csak a keret 8 százaléka lenne felhasználható az uszodára, ez pedig kevés lenne. Van egy 10 milliós felajánlása a Magyar Úszószövetségnek, és az önkormányzat tavaly elkülönített 10 millió forintot. Elkészült a teljes állapotfelmérés, a mérnöki munka és tervezés, ekkor derült ki, hogy 113 millióba kerülne a tanmedence és az uszoda felújítása, a 2016-os szabványok szerint.

– Az elmúlt közgyűlésen képviselői kérdést intéztem a polgármester úrhoz: lát-e esély arra, hogy a Modern Városok Program keretében, a készülő, új, 50 méteres versenyuszoda egyik leágazásaként, tanmedencéjeként bekerüljön a Szigligeti utcai uszoda felújítása is a programba. Ha ez nem járható út, akkor milyen egyéb kormányzati támogatást, segítséget lehetne igénybe venni a felújítás érdekében. A polgármester úr akkor azt mondta, hogy lát erre esélyt, és történtek is lépések ennek érdekében – közölte Fülöp Csaba.

Mint mondta, a polgármester úr válasza szerint elképzelhető, hogy belekerülhet a Modern Városok Programba ez a fejlesztés, de minisztériumi egyeztetések is folynak a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjének felújítása érdekében. A szocialisták optimisták a tekintetben, hogy ez segítheti a beruházás mielőbbi megvalósulását.

Megosztás:

Címke: , , , ,