MSZP: Beláthatatlan következményei lesznek a megszorításoknak

2020. november 19. 17:32 | Gyemendi Réka

Beláthatatlan következményei lesznek annak, hogy a kormány támogatás helyett megszorításokkal sújtja az önkormányzatokat – fogalmaztak az MSZP képviselői békéscsabai, online sajtótájékoztatójukon.

A sajtótájékoztató elején Nyakó István kommunikációs vezető úgy fogalmazott: az önkormányzat nem csak egy testület, hanem az a hely, ahol az állampolgárok helyi ügyeit intézik, az önkormányzatok fontos közszolgáltatásokat adnak. Nyakó István kiemelte: ezeket a feladatokat pénzt bevonva látják el, ezek a források pedig a kormány megszorító intézkedéseinek következtében veszélybe kerültek. 

Miklós Attila, az MSZP helyi szervezetének elnöke kiemelte: a kormány a gépjárműadó elvételével, a szolidaritási adó megemelésével és az ingyenes parkolás bevezetésével már jelentős bevételkiesést okozott valamennyi önkormányzatnak.

– Békéscsabán az iparűzési adóból származó bevételek a helyi adóbevételek 87-88%-át jelentik. 2019-ben több mint 3,8 milliárd forint volt ez az összeg. A 2020-ra tervezett pedig meghaladta a 4 milliárdot. Most ezt a bevételt is elvennék. A 2020-ra betervezett parkolási bevételek jelentős hányada sem fog befolyni. A legutóbbi – elhalasztott – közgyűlésre készült előterjesztés szerint a járvány első hullámának hatásai miatt várhatóan 680 millió forint adóbevétel nem teljesül az idei évben, ebből a jogszabályváltozások hatása 470 millió forint – ismertette a szervezet elnöke.

Miklós Attila hangsúlyozta, hogy jövőre realizálódnak az önkormányzatok idei bevételei, amibe a mostani vírushelyzet nagyban beleszólt. Emiatt 2021-ben még kevesebb pénzzel számolhatnak az önkormányzatok.

Az MSZP helyi szervezete továbbá nehezményezi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatát az iparűzési adó egyéves felfüggesztésére vonatkozóan, ugyanis ezzel az utolsó bevételi forrásától is megfosztanák a településeket.

Itthon

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület is segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek

Ismét szárnyakat bontanak a Karácsonyi Angyalok, hiszen Bonnyai Sándor hatodik éve gyűjt adományokat a nehéz sorsú gyermekek számára. A „Karácsonyi angyalok” elnevezésű akció – a járvány miatt – idén a Békés megyében élő rászorulókat segíti elsősorban, de a szervező bízik abban, hogy a kárpátaljai nehéz sorsú gyermekeknek is tud juttatni az adományokból. A karácsony előtti akcióhoz idén is csatlakozott a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület.
18:35
FEL