Miklós Attila szerint nincs ok túlzott optimizmusra

2021. november 5. 15:15 | Erdei-Kovács Zsolt

A november 4-i ülésen összesen 33 napirendi pontot tárgyalt a békéscsabai közgyűlés, s mindet egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület – ismertette péntek déli sajtótájékoztatóján Miklós Attila, a Szövetség Békéscsabáért frakció egyik tagja, hozzátéve, hogy ez a jelenlegi felállásban most először fordult elő.

Több fajsúlyos, lényeges, meghatározó témát tárgyalt csütörtökön a megyeszékhely képviselő-testülete. Mint Miklós Attila megfogalmazta, a gazdasági témáknál és a pénzügyi beszámolók kapcsán, a költségvetés teljesülése esetében és a helyi adóbevételekkel összefüggésben többen optimista hangot ütöttek meg, de azért túlzott optimizmusra nincs okunk.

Ha valaki csak a vitát figyelte, azt gondolhatta, hogy itt minden a legnagyobb rendben van. Ehhez képest csökkent a lakosságszám, soha nem volt még ilyen alacsony az egyetemi hallgatók száma, valamint csökken a szociális ellátottak száma is. A közgyűlés döntött a Békéscsaba Hazavár, életkezdési ösztöndíj összegének növeléséről. Ezzel összefüggésben kifejtette, többen megfogalmazták a téma tárgyalásakor, hogy ki is volt ennek a programnak az ötletgazdája.

Miklós Attila önkormányzati képviselő, MSZP/Szövetség Békéscsabáért frakció

 

– A Gyere haza! programot korábban mi dolgoztuk ki az MSZP-n belül, de nem az a lényeg, ki vetette fel, hanem, hogy mit lehet belőle megvalósítani – mondta, kimelve: a mostani program ösztöndíj-részének emelése mellett döntött a közgyűlés, szerinte helyesen, hiszen az az összeg, ami eddig szerepelt ebben a programban, nem volt elegendő ahhoz, hogy kellő csáberővel bírjon az egyetemet, főiskolát végzett fiatalok hazacsábítására.

Miklós Attila a zöldítés, fásítás kapcsán azt emelete ki, hogy ezek is fontos dolgok, azonban nem szabad megfeledkezni az épített környezetünkről, a játszóterek, parkok rendbetételéről, szükséges felújításáról sem. Fülöp Csaba a helyi adóbevételek növekedésével összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy még a 2019-es évhez viszonyítva is több mint 300 millió forintos növekmény figyelhető meg, ami azt jelzi, hogy a gazdaság, illetve a vállalkozások teljesítménye megközelítőleg 16 milliárd forinttal emelkedett, még a legutóbbi COVID-mentes évhez képest is.

– Valóban jobban alakultak az adóbevételek, és hogy ha megnézzük az eltelt két év teljesülését, még azokhoz képest is több adóbevétel folyt be az év jelen időszakában – részletezte, kifejezve, hogy ez mindenképpen pozitív. Lényegi momentum, hogy összesen mintegy 200 olyan adózó vállalkozás van, amely a 2 százalékos kategóriába tartozik, úgynevezett nagy adózónak nevezhető. A törvénymódosítás okán közel 800 millió forintos bevételkieséssel lehet kalkulálni, de ez az összeg a vállalkozásoknál maradt, ami meghatározó segítségnek tekinthető.

Fülöp Csaba önkormányzati képviselő MSZP/Szövetség Békéscsabáért frakció

 

A 2019-es évhez viszonyított, több mint 300 millió forintos adóbevétel többlet felhasználásával összefüggésben Fülőp Csaba azt emelte ki, hogy jelezte, érdemes lenne legalább részben a csapadékvíz-elvezetés fejlesztésére, a kapacitás bővítésére fordítani. Erre a tervezetre a későbbiekben is jelentős mértékben áldozni kellene, mivel jelenleg nagyjából százas nagyságrendű beadvány, illetve kérelem van ezügyben a városüzemeltetési osztályon.

További programok »

FEL