MSZP: A gazdasági program a helyi gazdaságfejlesztés kézikönyve lehet

A közgyűlésen számos lényeges kérdésről esett szó, azonban nem mindig a lényegről. Ilyen volt a helyi adórendelet módosítása, a vagyonkezelő zrt. beszámolója, a Békéscsabai Intézményellátó Centrum és a városgazdálkodási kft. ügye, de ilyen volt a költségvetés háromnegyed éves teljesítése is – fogalmazott Miklós Attila az MSZP közgyűlés utáni tájékoztatóján.  

Mielőtt értékelték volna a közgyűlés legfontosabb döntéseit, Miklós Attila magyarázatot adott arra is, miért van bajusza és szokatlan borostája: csatlakozott ő is azokhoz, akik a „no shave november” keretében szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a férfiak is járjanak szűrésekre.

Ezután a költségvetés háromnegyed éves teljesítésével kapcsolatban elmondta, a számokból az derült ki, hogy a helyi adóbevételekből 770 millió forinttal kevesebb folyt be eddig, mint ami az előirányzat. Egyelőre 160 millió forinttal kevesebb a központi támogatás összege és 200 millióval a befolyt vagyoni bevétel.

– Ez összesen több mint egymilliárdos hiány az előirányzathoz képest. Természetesen a negyedik negyedévben még biztosan lesz bevételünk, de az a gyanúm, hogy nem ennyi. Erről a közgyűlésen egy szó sem esett. Természetesen nem lesz fizetésképtelen a város, legfeljebb egy-egy beruházás vagy kifizetés húzódik majd át a jövő évre. Muszáj erre odafigyelni, muszáj orvosolni a problémát – mondta Miklós Attila, hozzátéve, hogy ha a gazdasági programban tervezett fejlesztések megvalósulnak, azok fenntartása újabb forrásokat igényel majd, tehát ez a hiány még nőhet is, ha nem kezelik.

Fülöp Csaba arról beszélt, hogy amikor a testület 2015 elfogadta a város 2020-ig szóló gazdasági programját, akkor úgy tűnt, hogy a vezetés egy kötelező minimumot szeretett volna letudni az anyag összeállításával, de változott a helyzet.

– Örömmel láttuk, hogy a program évről évre egyre teljesebb, egyre jobban kidolgozott, és iránymutató a város gazdasági életére nézve. Folyamatosan bemutatja a közgazdasági hatásokat, bemutatja, honnan indultunk, és mit tudtunk elérni. Nyomon követhető benne, hogy mennyi vállalkozásfejlesztési támogatással mennyi munkahelyet tudtunk létrehozni, mennyi támogatás mennyi eszközbeszerzést jelentett a kisvállalkozásoknak. A program bemutatja az önkormányzat gazdaságfejlesztési intézkedéseit. Nagy hangsúlyt fektet a TOP és a Modern Városok Programja fejlesztéseire – jegyezte meg Fülöp Csaba, hozzátéve, hogy hiányolja az anyagból a helyi gazdasági szereplők, vállalatok hangsúlyosabb bemutatását.

Az MSZP néhány kiegészítést javasolt: hogy jelenjen meg a gazdasági programban a vállalkozói információs rendszer, az online karrierkövetési rendszer, valamint a nagyfoglalkoztatóknak nyújtott munkahely-teremtési támogatás is. Mint mondták, az anyag készítői nyitottak befogadóak, így valóban folyamatosan javul és fejlődik a gazdasági program, ami így a helyi gazdaságfejlesztés fontos kézikönyve, fontos háttértámogató eszköze lehet.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,