Ha fagyiról van szó, akkor a csúcson mindig az alapízek lesznek – erősítette meg a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs és a békéscsabai Hóvirág Fagylaltbár tulajdonosa, Asztalos Nóra.
Erdélyi Balázs kiemelte, hogy a nyáron már visszaesés volt a fagyipiacon, még a zsúfolt üdülőövezeteken is.
– Most megyünk az extrémebb fagylaltok felé, melyek között sok meghökkentő is lehet, de ezekre is van igény. Kiemelendő, hogy a citrom, csoki, vanília és eper ízek mellé kezd felzárkózni alapízként a pisztácia és a mangó is – fogalmazott a szakmai elnök.
A szakember hozzátette, hogy sokan nem emeltek idén árat, még annak ellenére sem, hogy drágultak az alapanyagok.
– Aki emelt, az is átlagosan 10 százalék körül tette, ez tavaly 17 fölött volt.
Asztalos Nóra kiemelte, hogy nincs okuk panaszra, számukra jó a szezon, és még mindig tart.
– A klasszikusoknak mindig kell lennie a pultban, de ezek mellé kellenek a különlegességek is. Ezek közül is azok, amik nem túl elrugaszkodottak. Például chilis és a virágos fagyikat egy kisebb réteg, de keresi. Nálunk a pultban 24 fagylalt van, de összesen 400 féle ízünk van forgásban – fogalmazott a fagyizó-tulajdonos, majd kiemelte, hogy nagyon fontos a fagylaltoknál a textúra, az állag és kiemelten a minőség.
– Békéscsabán az üzletünkben szerintem még nőtt is a vásárlók száma – tette hozzá.