Mozaikok az adózásról és az adóelkerülésről

2019. október 15. 13:06 | Sipos Gábor

Adózással és adóelkerüléssel foglalkozó konferenciát rendeztek Gyulán, múlt hét pénteken. A rendezvényt egy civil szervezet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a Békés Megyei Levéltár szervezésében jött létre.

Az adózással foglalkozó állami és civil szervezetek véleménye szerint a magyar pénzügyi kultúra alacsony szinten áll. A szakemberek a fejlesztés érdekében kidolgoztak olyan fejlesztési, oktatási módszereket, amelyekkel a pénzügyi- és adómorál javítható. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Békés Megyei Igazgatóságának igazgatója kiemelte, hogy adózás szempontjából Magyarország egyik legsötétebb időszaka, a II. világháború és az 1956-os események közötti időszaka volt.

– A konferencia azért jött létre, egy civil szervezet, a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete, a NAV és a megyei levéltár közös kezdeményezéseként, hogy megfejtsük: hogyan alakult ki az adórendszer és az adóelkerülés – utóbbi az állam mindenkori állapotával szoros kapcsolatban van – hangsúlyozta Kovács Tamás.

A jelenlévők a rendezvény első felében az adózás szemszögéből kaptak történelmi áttekintést, majd az adóalany és a bizalom kérdése került terítékre. A konferencia első perceiben az érdeklődők betekinthettek a Békés Megyei Levéltár működésébe, amelynek iratanyagát 1715 óta gyűjtik.

A szakmai napon összesen 6 előadás töltötte ki a délelőtti órákat, amely végül egy ebéddel egybekötött kötetlen beszélgetéssel zárult.

FEL