NAV: Egyre többen buknak a tachográf manipulálásával

2020. február 4. 13:33 | behir

Rövid időn belül két olyan teherautó-sofőrt is tetten értek a NAV munkatársai Gyula közelében, akik a menetíró készüléket kijátszva próbálták pihenés nélkül elérni úti céljukat – írja közleményében a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

A pénzügyőrök szúrópróbaszerűen ellenőriztek két kamiont Gyula közelében - írja a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának közleménye. A fuvarokmányok ellenőrzése után a NAV munkatársai mindkét esetben tüzetesen átvizsgálták a teherautókat is és azt vették észre, hogy a sofőrök az ellenőrzéskor is manipulálják a tachográfokat egy mágnessel. A mágnesek használata a kinyomatok alapján is könnyen megállapítható volt, hiszen a menetíró készülékek az ellenőrzés pillanatában és azt megelőzően is pihenőidőt regisztráltak.

Egy megfelelően elhelyezett mágnes alkalmas lehet arra, hogy a tachográfot úgy manipulálja, hogy az kevesebb vezetési időt, illetve több pihenőidőt regisztráljon. A jogszabály szerint tilos az adatrögzítő lap, a menetíró készülék vagy a járművezetői kártya manipulálása, azok rögzített, tárolt adatainak, illetve a menetíró készülék kinyomtatott adatainak meghamisítása, eltitkolása, kitörölése vagy megsemmisítése.

A pénzügyőrök mind a két esetben eltávolíttatták és lefoglalták a mágneseket, valamint több mint egymillió forint bírságot is kiszabtak.

 

További programok »

FEL