MÖSZ: nehéz a közfoglalkoztatási adminisztráció

2016. május 27. 07:35 | Fekete Kata

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) megyei konzultáció-sorozatot tart és ennek keretében szerdán Újkígyósra látogattak, ahol megalakult a polgármesterek Békés megyei tagozata. Elnöknek Szebellédi Zoltánt, Újkígyós polgármesterét választották.

Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke elmondta, számos fontos kérdést vitattak meg. Egyebek mellett szóba került a közfoglalkoztatás, amely minden települést érint. Van olyan 1800 lelkes település, ahol 300 közfoglalkoztatott dolgozik és ez igen nagy adminisztrációt is ró az önkormányzatra. Az is probléma, hogy a közfoglalkoztatottak képzése nem kezdődött időben, hanem eltolódott akkorra, amikor a szezonális munkákat kellene elvégezni.

Évente 340 milliárd forintot szánnak hazánkban a költségvetésből közfoglalkoztatásra. Ez nagyon sok ahhoz képest, hogy az önkormányzatok az országban 670 milliárd forint központi támogatásból gazdálkodhatnak – emelte ki Dr. Gémesi György. Az elnök hozzátette, egyre nagyobb bajban vannak az önkormányzatok azért, mert az egyre inkább gyámság alá helyezett önkormányzatok kezéből kiveszik az irányítást és ha így folytatódik,  akkor  a jövőben a legkisebb beszerzéshez  is három négy aláírás válhat szükségessé. Így nem tudnának hatékonyan dolgozni.

FEL