Mosolyogjunk és mozogjunk rendszeresen a depresszió leküzdéséért!

2019. október 7. 15:37 | Varga Diána

Egyre inkább rövidülnek a nappalok, nyúlnak az éjszakák, szürkébb, borúsabb az ég – az őszi időjárás nem csak a hőmérsékletet, de közérzetünket és hangulatunkat is befolyásolhatja. Néha azt gondolhatjuk, hogy nehéz kitörni a melankolikus hangulatból, akár depressziósnak is érezhetjük magunkat, azonban fontos tisztázni a fogalmakat és azt: van kiút ebből az állapotból.

Szicsek Margit szakpszichológus az M1 Békés megyei tudósítójának elmondta, hogy a depresszió egy hangulatzavar, ugyanakkor vigyázni kell annak pontos meghatározásával.

– Amikor néhány napig melankolikusabbak, kedvetlenebbek vagyunk, nem kell depressziónak nevezni és nem kell azt hangsúlyozni, hogy milyen depressziósak vagyunk, mert valóban azzá is válunk. Ez a negatív, önbeteljesítő jóslat. Ha rossz a kedvünk, akkor reagálunk egy élethelyzetre, ilyen, ha elveszítjük a munkánkat, anyagi gondunk van vagy elhagyott bennünket a szerelmünk. A kedvetlenség, a gyász normális, de az elfojtás nem megoldás, meg kell élni a pillanatot – hangsúlyozza a szakpszichológus, aki arra is kitért, hogy habár manapság nem szeretjük megélni a negatív pillanatok, meg kell tanulnunk elviselni azokat, ugyanakkor

 

 

Van gyógyír a melankóliára és a depresszióra

Szicsek Margit szerint sokat segít a testmozgás vagy az, ha kimozdulunk a lakásból. Azt javasolja, hogy akkor is menjünk sétálni, kerékpározni, ha nincs kedvünk, nézzünk vidám filmet annak ellenére is, ha nincs kedvünk mosolyogni. Mint mondta, a mosolygással olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, amelytől jobban érezzük magunkat.

– Ha valaki valóban depressziós, tehát tartósan fennáll a negatív hangulat, akkor valóban segítséget kell kérni, de egyet tudni kell: a gyógyszer önmagában nem segít. Inkább mankó, amely abban segít, hogy kiemeljen bennünket egy kátyúból. A gyógyszert szedőnek is tennie kell azért, hogy jobban érezze magát, ilyenkor meg kell keresni azokat a dolgokat, amelyeket régebben szívesen csinált: ilyen a zenehallgatás, a tánc, a mozgás – fogalmazott a szakember.

Azt is hozzátette: ne azt keressük, hogy mikor van kedvünk egy-egy dologhoz, inkább tegyük érte erőfeszítést. Megjegyezte azt is, hogy akkor beszélhetünk depresszióról, ha a rossz hangulat tartósan, legalább két héten keresztül fennáll: kedvetlenek vagyunk, nincs kedvünk dolgozni, kerüljük az embereket, türelmetlenek vagyunk a családtagokkal. Fontosnak tartja   a hozzátartozók segítségét: kerüljük a "szedd össze magad" típusú kijelentéseket, ne hibáztassuk őket, inkább mozdítsuk ki őket ebből az állapotból akár közös sétákkal, programokkal.

Az adás a mediaklikk.hu-n, ide kattintva tekinthető meg.

 

FEL