Mit kell tudni az Európai Parlament képviselőinek megválasztásáról?

2024. április 17. 07:20 | behir.hu

Az Európai Unió 27 tagállamában június 6–9. között tartják az Európai Parlament (EP) tagjainak választását, hazánkban az EP-választás az önkormányzati választásokkal egy napon, azaz június 9-én lesz. Az Európai Unióban egyébként összesen mintegy 400 millióan szavazhatnak a képviselőkre.

Az Európai Parlament a politikai viták és a döntéshozatal fontos uniós szintű fóruma. Az EP az Európai Unió Tanácsával rendelkezik jogalkotói hatáskörrel, továbbá az EP dönt az uniós költségvetésről és felügyeli az Európai Bizottság és más uniós szervek munkáját.

Az Európai Unió tagállamainak polgárai 1979 óta közvetlenül választják meg az Európai Parlament tagjait, így az idei lesz a tizedik választás. Az európai parlamenti választásra ötévente kerül sor, az Európai Parlament által meghatározott, csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos időszakban, 2024-ben június 6. és 9. között, hazánkban június 9-én kerül sor.

Az EP létszáma a tagállamok lakosságszámának emelkedése miatt 705-ről 720-ra nő, Magyarországnak 21 képviselője lesz, a választáson pártlistákra szavazhatunk.

A választáson az Európai Unió tagállamainak állampolgárai – amennyiben nem az állampolgárságuk szerinti tagállamban van a lakóhelyük – a tartózkodási helyük szerinti tagállam listáira is szavazhatnak, és választhatók is abban a tagállamban.

Ha az állampolgárságuk szerinti ország választási joga ezen felül lehetővé teszi azt is, hogy más tagállamban tartózkodva is szavazhassanak, akkor el kell dönteniük, hogy melyik tagállam választásán akarnak részt venni, a kettős szavazás ugyanis tilos.

Magyarország biztosítja, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok külföldön is leadhassák szavazatukat. Ezenkívül regisztráció után voksolhatnak az EP-választáson azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük. Ők regisztrációt követően levélben adhatják le voksukat.

Az európai parlamenti választáson a voksolás végeredménye csak akkor hozható nyilvánosságra, amikor a 27 tagállam összes szavazókörében befejeződött a szavazás. Mivel Olaszországban csak vasárnap este 11 órakor zárnak a szavazókörök, az előzetes adatok csak este 11 óra után lesznek elérhetők.

Hazájuk helyett a magyar pártok listájára szavazhatnak az EU más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai is, ha május 24-én 16 óráig kérik felvételüket az itteni névjegyzékbe. Az uniós országok választási szervei a szavazást megelőzően tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket; ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazhasson.

Az EP-választáson pártok indulhatnak, ehhez nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Bizottságnál.

A választási eljárási törvény szerint a hivatalos kampány a választást megelőző ötvenedik napon – most április 20-án – kezdődik. A választáson indulni szándékozó pártok ekkortól kaphatják meg az aláírások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától.

Az EP-választáson az a nyilvántartásba vett párt állíthat listát, amely május 3-án 16 óráig összegyűjt húszezer érvényes ajánlást és bejelenti listáját a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Forrás: MTI

További programok »

Világ

Nemzetközi összefogás a problémás internethasználat ellen

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek – Eötvös Loránd Tudományegyetem.
2024. május 17. 07:33
FEL