Misztériumjáték és gyertyagyújtás- halottjaikra emlékeztek a Jókai Színházban

Lázár feltámasztása: ezzel a címmel állított össze misztériumjátékot a Békéscsabai Jókai Színház. Szeretteik és elhunyt társaik tiszteletére – a megemlékezés alkalmából – ezen a napon a színészek nem csak gyertyát gyújtottak, hanem a Bibliában megjelenő történetekből adtak elő megható részleteket. 

 

 

A keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként a halottak napját, de a liturgiákban már az időszámításunk szerinti III. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. Széles körben a XI. századtól terjedt el a keresztény világban a halottak napi megemlékezés.

Gulyás Attila színművész erre az alkalomra – evangéliumokból válogatva – állította össze és szerkesztette újkori köntösbe az előadást. Mint kifejtette: bármennyire modernek lehetünk a 21.században, a fejlett orvostudománynak köszönhetően pedig sokkal több élet megmenthető, mint korábban, de az orvosok sem képesek mindenre. Véleménye szerint az embernek hinnie kell, hogy az élet megy tovább, örök, ezt legbelül érzi is a teremtés koronája – mondta a rendező.

 

Fotó: Kugyelka Attila

 

Az előadásban a szomorúságot felváltja a remény, a kételkedést a hit, a fájdalmat a szeretet és annak éltető ereje. A Bibliából visszaköszönő képek jó és rossz, hit és hitetlenség párharcát ábrázolva kísérték végig a közönséget a lélek küzdelmein. A darabot rendező színművész szerint ez az alkalom azért is fontos, mert a teátrum közel áll a halál misztériumához.

A különleges misztériumjátékban a színház fiatal művészei, valamint a Színitanház hallgatói szerepeltek. Krisztus szerepében Dina Norbert, Keresztelő Jánosként Szabó Zoltán, Mártaként Veselényi Orsolya lépett fel. Mária alakját Nádra Kitti, Lázárét Hrubel Axel, Lucifert Józsa Bence játszotta. A szöveget Gulyás Attila szerkesztette és alkalmazta színpadra ifj. Mlinár Péterrel.

 

Fotó Kugyelka Attila

 

A Sík Ferenc Teremben az előadás után kiállításmegnyitót is tartottak. Ezeken a fotókon a Mennyei Társulat színészei láthatóak, akik a színészek szívében élnek tovább.

Megosztás:

Címke: , , , ,