Miss Marple visszatér: Agatha Christie-krimi debütál a Jókai színházban pénteken

2023. szeptember 12. 15:57 | Kovács Andrea

Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve című darabjának színpadi bemutatóját szeptember 15-én tartják a Békéscsabai Jókai Színházban. A krimiklasszikus színpadi adaptációját Katkó Ferenc rendezi. A darabban a furfangos magánnyomozó, Jane Marple szerepét Felkai Eszter Jászai Mari-díjas színművész, a társulat örökös tagja formálja meg.

– Agatha Christie egyik legnépszerűbb karaktere Miss Marple, akinek az egyik leghíresebb történetét visszük színpadra. Amit mindenféleképen szerettünk volna alkotótársaimmal – Kiss Kata jelmeztervezővel és Egyed Zoltán látványtervezővel – elérni, hogy az 1950-es évek Angliájának a hangulatát tárjuk a közönség elé. Megpróbáltunk a regényhez hűek maradni a látvány és a korhű jelmezek tekintetében is, de szeretnénk a filmek által támasztott igényeknek is megfelelni, azért hogy ez az előadás 2023-ban is befogadható, élvezhető legyen  – fogalmazott Katkó Ferenc rendező.


 

A történet szerint egy angol kisváros nyugalmát megzavarja, amikor napilapjában titokzatos hirdetés jelenik meg egy gyilkosság pontos helyéről és idejéről. Ez meglepi a városka lakóit, de feltételezik, hogy valamiféle tréfáról van szó, éppen ezért sokan felbukkannak a Little Paddocksban megrendezett partin, egy gyilkosos mulatságra számítva. A vendégek legnagyobb megdöbbenésére, amikor kialszanak a fények, tényleg elkövetnek egy gyilkosságot. Az áldozatot senki sem ismeri, a helyi rendőrség tanácstalan. Szerencsére Miss Marple, az amatőr detektívek gyöngye éppen a környéken jár és máris nekilát, hogy kiderítse, mi történt: véletlen balesetről, öngyilkosságról, esetleg egy, a messzi múltba vezető gyilkosságsorozatról van szó? A kérdések sokáig megválaszolatlanok maradnak, és az izgalmasan feszített történet az utolsó pillanatban is képes meglepetéssel szolgálni.

 

 

Az angol krimiirodalom egyik legnépszerűbb alakját, Jane Marple-t, a csavaros eszű nyomozót Felkai Eszter Jászai Mari-díjas színművész, a Jókai színház örökös tagja alakítja, aki hat év kihagyás után játszik újra színpadon. 

–– Visszajönnek az emlékek, a régi nagy szerepek, ahogyan a színpadra lépek és körbenézek, de ugyanakkor nagy öröm is, mert egy új csapattal dolgozhatok, ráadásul a darab rendezője is egy színész kollega, Katkó Ferenc, akivel most először dolgoztam együtt. Örülök, hogy ezeket a fiatalokat megismertem, hiszen nagyon tehetségesek, szorgalmasak és hihetetlenül kedvesek, úgy bánnak velem mint a nagymamájukkal. Hazajöttem, nagyon jó újra Békéscsabán játszani. Miss Marple szerepét játszani felelősségteljes dolog, hiszen mindenkinek az emlékében ott él egy kép a híres nyomzónőről. Amit én magaménak érzek, az a rettenetesen pontos fogalmazás, az előrelátás, a mindenkibe belelátás, a szituációk megfejtése, a gyorsaság, és egy kis huncutság is van benne, úgyhogy én nagyon szeretem – mesélt szerepéről a színművésznő.

 

 

A gyilkosság helyszínéül szolgáló a Little Paddocks tulajdonosának szerepét Letitia Blacklockot, Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész alakítja.


– Nagyon szeretem ezt a milliőt, Agatha Christie világát. Azt gondolom, hogy a nézőnek is örömöt fog jelenteni, hiszen csodálatos a díszletünk, nagyon szépek a ruhák, a történet pedig lebilincselő, még akkor is, ha a néző látta már filmen vagy olvasta a regényt. Olyan izgalmas lelki folyamatok mutatkoznak meg a darabban, amelyeket nagyon érdekes lesz végig követni majd a nézőtérről is. Nagyon tanulságos maga történet, hiszen a saját életünkben is olyan döntéseket hozunk, amelyeknek következményei vannak, és ezekkel szembe kell nézni. Ez pedig meg tudja kavarni az előre eltevezett életutunkat – jellemezte a történetet Kovács Edit.

A gyikosság meghirdetve szeptember 15-én, pénteken debütál a Békéscsabai Jókai Színházban.

További programok »

Kultúra

Bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum új kötetét

Kedden mutatták be a Munkácsy Mihály Múzeum Mesés Békés című kötetének második kiadását. A kiadvány 75 Békés vármegyei település múltját és jelenét a tudományos ismeretterjesztés igényével és gazdag illusztrációs anyaggal tárja az olvasók elé, megújult formában.
2023. december 5. 19:25
FEL