Gyilkosság meghirdetve - Miss Marple érkezik a Jókai színházba

2023. május 9. 13:10 | D. Nagy Bence

Ismét krimiben játszhatnak a Békéscsabai Jókai Színház művészei. Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című regényének színpadi változata a 2023/2024-es évad nyitányaként szolgál majd szeptember végén. Stábunk a darab olvasópróbáján járt.

"Az álmos angol kisváros nyugalmát egy titokzatos újsághirdetés zavarja meg. „Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett.” Rosszízű vicc vagy ugratás? Társasjáték csupán? Hamarosan kiderül, hogy a hirdetés nagyon is komoly, és a szomszédságból többen is életükkel fizetnek a kíváncsiságukért", olvasható a darab szinopszisában.

Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve (A Murder Is Announced) című regénye 1950-ben jelent meg, főszereplője pedig az a Miss Marple, aki – Poirot után – a Christie-verzum második legnépszerűbb karaktere. A Jókai színházba azonban nemcsak a krimi műfaja tért vissza a darabbal, de a társulat örökös tagja, a Jászai Mari-díjas Felkai Eszter is – természetesen Jane Marple megformálójaként.

A Jókai színház társulatának örökös tagja, a Jászai Mari-díjas Felkai Eszter (Fotó: behir.hu)

– Nagy öröm számomra ez a szerep, hiszen nem játszottam még hasonló karaktert. Marple ikonikus figura, akiről mindenkinek van egy elképzelése, nekem is, és ennek a számtalan elképzelésnek kell majd megfeleni a színpadon. Nagyon tetszik a karakter rendkívül gyors észjárása. Nem okoskodó, hanem született okos, elegáns, kedves, de ravasz is, hiszen mindent előre kitalál. Olyan tartása van, amilyen csak egy angol vénkisasszonynak lehet – vallott a szerepről a színművésznő, aki hozzátette: nagyon várja már a találkozást a közönséggel.

Az Agatha Christie ötvenedik köteteként megjelent regényt Leslie Darbon adaptálta színpadra, azonban a – magyarul Jásdi András fordításában megjelent – művet nem egy az egyben vette át Katkó Ferenc, a darab rendezője.

– A színdarab és a regény egyfajta keverékét szeretnénk megmutatni a közönségnek, mégpedig úgy, hogy ez az 1950-es évek Angliájában játszódó történet 2023-ban is befogadható, élvezhető legyen. Jellegükben hasonló krimifilmek teljesen más dinamikával dolgoztak az 1960-as, 70-es években, mint ahogyan azt a jelenben láthatjuk. Példaként hoztam a művészek számára a nemrégiben megjelent, sokak által látott Tőrbe ejtve és Az üveghagyma című filmeket, amelyek abszolút mai ritmusban készültek el. Nem tilthatjuk meg a nézőknek, hogy filmeket nézzen, mi pedig a filmek által támasztott igényeknek is szeretnénk megfelelni – összegezte ars poeticáját a rendező. Mint mondta, a Christie-krimik jellemző elemét, a bűntények rekonstruálását is megidézik a hologramokat idéző háttérvetítéssel, amelyről szintén Egyed Zoltán díszlettervező gondoskodik majd.

A színpadkép látványterve, amely a vetítéses technikát mutatja be. (Fotó: behir.hu)

Ritkán szerepel krimi a Jókai színház repertoárjában. Hogy miért éppen egy Agatha Christie-adaptációra esett a választás, arról Seregi Zoltán színházigazgató beszélt.

– Agatha Christie a krimik koronázatlan királynője, jót pedig csak jó alapanyagból lehet készíteni. Ahogy elhangzott, Miss Marple ikonikus karakter, nemkülönben Felkai Eszter, aki nemcsak a békéscsabai színháznak, de a magyar színjátszásnak is ikonikus figurája. Amikor nyugdíjba ment, azt mondta, hogy már nem igen akar többet játszani, de hozzátette, hogy ha találok valami neki valót – ahogy pár éve Örkény István Macskajátéka esetében –, akkor szívesen visszatér. Amikor megemlítettem Miss Marple nevét, felcsillant a szeme, így nem volt kérdés, hogy elvállalja. A Gyilkosság meghirdetve emellett azért is különleges bemutatónk lesz, mert Katkó Ferenc színművész-rendező régóta szeretett volna már egy krimit dirigálni, ezzel a darabbal tehát az ő kívánsága is teljesül – fogalmazott a direktor.

A Gyilkosság meghirdetve című krimi a Jókai színház 2023/24-es évadát nyitja majd meg szeptemberben a főbb szerepekben a Jászai-díjas Felkai Eszterrel, a Jászai-díjas Kovács Edittel (Letitia Blacklock szerepében), valamint a Craddock detektívfelügyelőt játszó, szintén Jászai-díjas Csomós Lajossal.

Középen Seregi Zoltán és Katkó Ferenc. (Fotó: behir.hu)

További programok »

FEL