Mindegyik szerep a szívügyem! – Tarsoly Krisztina kapta a Gálfy Gyűrű-díjat

2024. június 12. 20:15 | behir.hu

Nagyszabású gálával zárult a Békéscsabai Jókai Színház 2023/2024-es évada. Mint minden évben, idén sem csak a legnépszerűbb darabok egy-egy részlete hangzott el a színpadon, de a szakmai díjak, így a rangos Gálfy Gyűrű-díj átadására is sor került.

Jóllehet, az időjárás nem volt kegyes, az eredetileg (és hagyományosan) a teátrum elé tervezett évadzáró díjátadó gála végül a kőszínház biztonságot adó falai között talált menedéket. A közönség Seregi Zoltán direktor visszatekintése után dalbetéteket hallhatott többek között A három sárkány, avagy a három nagynéni, a Munkácsy, a festőfejedelem és A holdbeli csónakos című darabokból. 

A társulat szavazatai alapján az évad színművésze fiatal tehetség kategóriában Nánási-Veselényi Orsolya, érett színművész kategóriában Csomós Lajos, tapasztalt színművész kategóriában pedig Tege Antal lett. A legjobb háttérmunkáért adományozott díjat a színház munkatársainak döntése alapján a 2023/2024-es évadban Szegedi Jenőné pénzügyi és számviteli ügyintéző vehette át.

Galéria

 

A színház legfontosabb szakmai díja, a Gálfy-gyűrű odaítéléséről ebben az évben is öttagú bírálóbizottság döntött a darabokat színpadra állító rendezők jelölése alapján.

A díjat – Szarvas Péter polgármester társaságában – idén is Felkai Eszter, Gálfy László színművész, egykori direktor özvegye, az elismerés alapítója adta át. A gyűrűt Tarsoly Krisztina nyerte el.

– Hálás szívvel gondolok az évadra, a munkáimra, mert mindegyik a szívügyem. Olyan csodálatos személyeket, szerepeket valósíthattam meg, amelyek révén én magam is sokat tanultam. Rengeteget kaptam az alkotási folyamat során a körülöttem lévő emberektől, és úgy érzem, hogy olyan mély, súllyal bíró szerepek voltak ezek, amelyek az ember életében nem mindig adottak – fogalmazott a díjazott. – A Nyolcvan vödör levegőben alakított karakter például rendkívül távol áll tőlem, de valami olyan dolog történt bennem, úgy tudtam létezni ebben a szerepben, amely hihetetlen gördülékennyé tette a munkát a végére. Nagy küzdelem volt, de fantasztikus érzés.

Galéria

 

Seregi Zoltán igazgatót az évad összetételéről kérdeztük.

– Ezt az évadot a sokszínűség jellemezte. Igyekeztünk megtalálni az egyensúlyt a sokféle műfaj, a zenés darabok, a drámák, a vígjátékok között. Fontos, hogy széles menüt kínálhassunk a közönségnek, melyben jó eséllyel mindenki találhat valamit. Természetesen nem lehet mindenkinek megfelelni, de a célom az volt, hogyha valaki nem is érzi magáénak az adott műfajt, darabot, akkor is legyenek az előadásban olyan minőségek, amely révén mégiscsak adhatunk valamit – erre a kiváló társulat volt a garancia – fogalmazott a direktor, hozzátéve: az idei évadban több mint 72 ezer nézőjük volt 13 megyéből, 64 településről. Legnépszerűbb darabjuk a Szente Vajk rendezte Legénybúcsú volt, amelyet 6500-an láttak. Seregi Zoltán ismertette: a következő évadra már 8500-an váltottak bérletet, amely 10 százalékos emelkedés az előzőhöz képest.

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL