Mire figyeljen, ha szeretné megkapni a nyelvvizsgamentes diplomát?

2020. április 27. 14:24 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az Orbán Viktor által bejelentett Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként április 10-én megjelent az a kormányrendelet, amely a nyelvvizsga nélkül kiadott diplomákra vonatkozik. Ez a határozat a kormány számítása szerint 75 ezer embert érint, de a beragadt oklevelek száma akár 100 ezer is lehet.

Vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek már április 16-tól elkezdték a folyamatot és a végzés dátumához kötötten több körben hirdették meg a kérvények benyújtásának lehetőségét.

Nagyon fontos, hogy az oklevél kiadását az esetek legnagyobb százalékában kérvényezni kell az intézménynél. Ez alól nagyon kevés kivétel van, például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen úgy döntöttek, hogy a nyelvvizsga nélkül kiadható diplomákért senkinek nem kell külön folyamodnia, hanem a kormányhatározat alapján jár nekik a dokumentum. De ebben az esetben is fel kell venni a kapcsolatot az intézménnyel, hogy a megfelelő címre juttassák el a dokumentumot.

 

Érdemes előkeresni néhány régi információt

A legtöbb intézménynél ugyan viszonylag egyértelmű és gyors az online ügyintézés, mégis célszerű előre felkészülni. Sokat könnyít a helyzeten, ha az egykori hallgató emlékszik még a Neptun / EHA kódjára és az ahhoz tartozó jelszóra, mert akkor kevésbé kell a képzés részleteire emlékezni. Természetesen akkor is be lehet nyújtani a kérelmet, ha már a feledés homályába merült az a bizonyos jelszó, de így egy kicsit körülményesebb a folyamat. Ezen felül mindenkinél legyen kéznél a jelenleg érvényes személyigazolványa vagy arról egy olyan szkennelt másolat, amely mindkét oldalát tartalmazza, ezt ugyanis csatolni kell a kérvényhez. A diploma közokiratnak számít, ami azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes személyi adatoknak kell szerepelni rajta.

A legtöbb egyetem egy külön információs email címet biztosít, amin az érintett minden kérdésére válaszolnak a nyelvvizsgamentes diplomával kapcsolatosan, sőt azoknál az intézményeknél, amelyek az ország több városában rendelkeznek intézetekkel vagy karokkal, általában településenként biztosítanak egy információs levelezési címet.

A jogszabály szerint a kérelem benyújtását követően – amelyen megtörténik az adategyeztetési is –, 30 napon belül elkészül az oklevél, a legtöbb helyen az a gyakorlat, hogy ekkor az átvétel pontos időpontjáról, a helyszínről és a módjáról e-mailben küldenek tájékoztatást. Bár vannak olyan intézmények, amelyeknél előre kell átvételi időpontot egyeztetni. Érdemes annak is utána járni, hogy az egyetem hajlandó-e postázni az iratot, vagy csak személyes átvételre van lehetőség, esetleg egy meghatalmazott is átveheti a megadott időpontban a dokumentumot, mert ennek a módját is intézménye válogatja.

 

A most diplómázókra is érvényesek a szabályok

Azok a hallgatók se feledkezzenek meg egyeztetni az egyetemükkel, akik 2020 augusztus 31-ig leteszik a záróvizsgájukat, mert rájuk is érvényes a nyelvvizsgamentesség.

Az alábbiakban összegyűjtöttük – a teljesség igénye nélkül – néhány intézmény azon online felületét, ahol az érintettek be tudják adni a nyelvvizsga nélküli diplomájuk megszerzéséhez a kérelmet.

 

 

A három Békés megyében telephellyel rendelkező felsőoktatási intézmény elérhetőségei az alábbiak:

A Gál Ferenc Főiskola rendszer minden karon egyforma, ugyanakkor az intézmény minden telephelyének külön információs email címet biztosít, amelyekről ide kattintva tájékozódhatnak.

A Szent István Egyetem hallgatói kétféleképpen intézhetik a diploma kérelmeiket attól függően, hogy mikor végeztek: azoknak kizárólag a Neptum rendszeren belül lehet kérelmet benyújtani, akiknek 2007. január 1. után zárult le a hallgatói jogviszonya, akik ez előtt a dátum előtt végeztek ők, pedig egy kérelmet tölthetnek le, és miután azt számítógépen kitöltötték visszaküldhetik egy adott email címre, erről bővebben ide kattintva tájékozódhatnak.

A Kodolányi János Egyetem közleményében úgy fogalmazott, hogy azoknak, akik 2006. február 1. után záróvizsgáztak nincs teendőjük az adategyeztetéssel, mert az ő adataikat a Felsőoktatási Információs Rendszeren keresztül 2020. április 14-ig bezárulóan minden felsőoktatási intézmény -így a Kodolányi János Egyetem is - le tudta kérdezni. Azoknak, akik 2006 január 31. előtt tették le a záróvizsgát egy adategyeztető adatlapot kell kitölteniük és visszaküldeniük. Az infromációkről bővebben ide kattintva olvashat.

Ez csupán három intézmény, de ezen információk alapján is látszik, hogy ahány egyetem, annyiféle szokás, ezért érdemes minden felmerülő kérdésről egyeztetni az illetékes tanulmányi osztályokkal.

Az alábbiakban, ha az egyetem nevére kattint, akkor az adott intézmény nyelvvizsga nélküli oklevél kiadási kérelmét találja:

Budapesti Corvinus Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Debreceni Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Neumann János Egyetem

Pécsi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem

További programok »

FEL