A Kodolányi és a SZIE is rendez gólyatábort Békés megyében

2020. augusztus 19. 19:26 | Papp Ádám Sándor

Országszerte több felsőoktatási intézmény is megrendezi idén a gólyatáborát, így van ez Békés megyében is, ahol több helyszínen tartanak az első éveseknek szóló programsorozatot. A Szent István Egyetem kötelékében közel 200 fős tábort rendeztek, míg a Kodolányi János Egyetem szervezésében 150 diákra számítanak a szervezők.

Kézfertőtlenítőt és szappant helyeztek ki minden asztalra a Szent István Egyetem gólyatáborának helyszínén. Természetesen a maszk is kötelező volt a résztvevők számára. Rácz Kata, a SZIE szarvasi karának első éves hallgatója elmondta: örül annak, hogy a járványhelyzet ellenére nem maradt ki az életéből a gólyatábor és bízik abban, hogy szeptemberben a megszokott rendben kezdheti meg egyetemi éveit.

– Nagyon szuper volt a tábor, a szervezők mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat. A csapat is nagyon családias, szinte senki nem ismerte a másikat, de nagyon jól összeszoktunk. Várjuk az iskolát, reméljük, hogy bemehetünk majd és rendesen meg lesznek tartva az órák – fogalmazott Rácz Kata.

A SZIE táborában közel kétszázan vettek részt, a diákokkal és szervezőkkel együtt. Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte, hogy törekedtek a járványügyi szabályok betartására, ezért szabályozták a létszámot is.

– Nagyon fontosnak tartottuk, hogy meg tudjuk tartani a gólyatábort a járvány ellenére is. Törekedtünk a kötelező előírások betartására, köztük az 500 fős korlátozásra, de figyeltünk arra is, hogy a hallgatók közötti szükséges védőtávolságokat is meg lehessen tartani. Továbbá a lázmérésre és maszk használatára is figyeltünk a tábor alatt – emelte ki a rektor.

Az orosházi, székesfehérvári és budapesti székhelyekkel rendelkező Kodolányi János Egyetem idén is megszervezi központi gólyatáborát – erről már Dr. Malatyinszki Szilárd adjunktus tájékoztatott. Mint mondta: több Békés megyei diák is részt vesz a programon.

– A Velencei-tó mellett lesz megszervezve a tábor. 150-200 fős részvétellel számolunk, amely azt is jelenti egyben, hogy nem lépik túl az 500 fős kritikus határt. Az volt a kérés, hogy lehetőség szerint olyan programokat szervezzünk, ahol a személyes kontaktus mellőzhető, illetve betartják a hallgatók a védőtávolságot is. Ennek figyelembevételével lesz megszervezve a gólyatábor – fogalmazott az adjunktus.

Az egyetem vezetése már értesítette a hallgatóit arról, hogy használatba vehetik az intézmény kollégiumi részét is. Itt 15-20 főt tudnak elszállásolni, akiknek minden nap mérni és dokumentálni kell a testhőmérsékletüket. Az egyetem határon túli hallgatókat is fogad, amennyiben két negatív koronavírus teszttel rendelkeznek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szegedi székhelyű, de Békéscsabán, Gyulán és Szarvason is székhellyel rendelkező Gál Ferenc Egyetem idén nem szervez gólyatábort.

További programok »

FEL