Közel száz diák mutatkozott be a Zwack 37. díszmunka-bemutatóján

2024. április 19. 19:10 | Csiffáry Zsuzsanna

A 37. Díszmunka-bemutatót és Szakmai Napot tartották meg a Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában. A résztvevő hallgatók az intézmény tornatermében és tantermeiben, valamint az aulában mutathatták be munkáikat. A zsűri a cukrászokat, dekoratőröket, pék-cukrászokat, pincér és szakács hallgatókat bírálták ezen a napon.

A BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola díszmunka bemutatóján Eke Ibolya, a technikum igazgatója kiemelte, örül annak, hogy idén újra megrendezhették a szakmai napot és a bemutatót. Mint mondta, ilyenkor végzős hallgatók munkáit állítják ki. A megmérettetésen a cukrászokat, az eladó-dekoratőröket, a pék-cukrászokat, a pincértanulók díszterítését és a szakácsok hidegtál munkáit, valamint a dekoratőrök alkotásait zsűrizték. 

Fotó: Such Tamás/Behir.hu

 

Lipcsei László cukrászmester, az intézmény oktatója a behir.hu-nak elmondta, mindig nagy izgalommal és büszkeséggel tölti el, amikor diákjaik megmutathatják mi mindent tanultak meg az iskolában. 

– Egy cukrásztechnikus, egy pékcukrász és két cukrász osztály tanulói vettek részt a bemutatón. Én állítottam össze a feladatsort, de nem szerettem volna idén semmilyen témakört meghatározni: nagy alkotói szabadságot hagytam a diákoknak, hogy bármilyen stílusban és témában mutassák be a cukrászati tudásukat. Nagyon sok technika megjelent a munkákon, ami a diákok széles cukrászati látóköréről tesz tanúbizonyságot – fogalmazott Lipcsei László. 

 

Fotó: Such Tamás/Behir.hu

 

Hódos Krisztián szakács szakoktató, szakácsmester hozzátette, hogy a végzős diákok a külső gyakorlati képzőhely segítségével megalkothatták mesterremekeiket. Kiemelte, nagyon fontos szempont, hogy bár esztétikus és egymáshoz jól illeszkedő ételkülönlegességek szülessenek, anyagilag ne legyen megterhelő a diákoknak. A szakács tanulók részéről idén 18-an mutatták be szakmai tudásukat.  

Szabóné Veres Ilona felszolgáló szakoktató arról beszélt, hogy a pincér szakma állandó fejlődés elé állítja művelőjét. 

– Nyolc diákom versenymunkáját állítottuk ki a díszmunka-bemutatón. A feladat a díszasztal dekorálása volt, menükártyához kapcsolódva. Egy pincér kompetenciái között szerepelnie kell a terhelhetőségnek is, hiszen mentálisan és fizikálisan is sokat igénylő munkakörről van szó. Nem maradhat el a tisztelet és az empátia, hiszen a vendégekkel mindig előzékenynek kell lenni, valamint senkit sem szabad alábecsülni. Nem utolsósorban mindenképpen egészségesnek kell lennie egy felszolgálónak – mondta Szabóné Veres Ilona. 

Kovács Gergely végzős szakács hallgató elmondta, hogy ez volt élete legelső díszmunka-bemutatója, hozzátéve, hogy már óvodás korában eldöntötte, hogy a szakács pályára szeretne lépni és a továbbiakban is ezen az úton marad.

 

Fotó: Such Tamás/Behir.hu

 

A művészeti megjelenítés kapcsán idén négy diák vizsgázott. 

– Diákjaink egy termet installáltak be, és a "jövő" témakört vizualizálták. Nagyon nagy motivácó ez a szakmai verseny, mert itt egyéni munkákat is bemutattak, de volt amit közösen, csoportosan készítettek el. Mindig jó példa egy diáktárs sikere, a motiváció által pedig egyre jobb és jobb munkák születhetnek – fogalmazott Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár. 

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL