Minikonferencia a 800 éves Aranybulla Békés megyei kapcsolatairól

2022. december 15. 18:40 | Such Tamás

Idén 800 éves az Aranybulla. A II. András király által kiadott királyi oklevél hazánk egyik legismertebb történelmi dokumentuma. Az okirat kultúrtörténetének Békés megyei vonatkozásai is vannak. Minderről csütörtök délután egy minikonferenciát rendeztek a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

Minden bizonnyal, ha az utcán szembejövő embertől megkérdeznénk, hogy mettől-meddig uralkodott Mátyás király? Mikor zajlott az ’56-os forradalom? Vagy mikor adták ki az Aranybullát? Minden bizonnyal az utolsóra válaszolna a legpontosabban. (Főleg, hogy a Pamkutyának is van egy nótája az Aranybulláról; kár, hogy kevesebb jófej zenekar van, mint történelmi esemény.)

 

Galéria

 

A minikonferencián előszőr dr. Halmágyi Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára munkatársa Az 1222. évi Aranybulla keletkezése, rejtélyei és Békés megyei kapcsolatai címmel tartott előadást. Azt követően Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze Történelmi esemény történeti tónusban. Jantyik Mátyás Az Aranybulla kihirdetése című falképe az Országházban címmel tartott előadást.

Elhangzott, a gyulai születésű Karácsonyi János 1899-ben fontos tanulmányt adott közre az Aranybulla keletkezéséről, a békési Jantyik Mátyás pedig festményt készített az Aranybulla kihirdetéséről az Országházában.

 

Minikonferencia a 800 éves Aranybulla Békés megyei kapcsolatairól – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

 

További programok »

FEL