Mindenki számára díjmentes - Elkezdődött az influenza elleni oltások beadása

2020. október 19. 17:26 | Sipos Gábor

Bár a kormány október 20-ra ígérte azt, hogy minden háziorvosnál igényelhető lesz az influenza elleni védőoltás, több helyen erre már egy héttel korábban van lehetőség, így már elkezdődtek a oltások. Idén mindenki számára elérhető és ingyenes az influenza elleni védőoltás. Azok, akik kérik az injekciót, a háziorvosoknál, előzetes bejelentkezés alapján kaphatják meg a vakcinát.

A szakemberek szerint a COVID-19 vírus pandémiás intézkedései mellett az eddigiekhez képest hangsúlyosabb szerepet kap az influenza elleni védekezés is az idei évben. Az influenza elleni védőoltás már nem csak az 65 év felettiek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók számára, hanem mindenkinek díjmentesen elérhető.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő két héttel ezelőtt hivatalosan is bejelentette, hogy  minden magyar állampolgár hozzájuthat az influenza elleni oltóanyaghoz október 20-tól. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzés miatt hatványozott szerepe lehet az influenza-járvány visszaszorításának.

– Az idei évben a különbség az, hogy nem csak a veszélyzetetettek vehetik igénybe az oltást díjmentesen – bár nekik kifejezetten javasoljuk –, hanem tulajdonképpen mindenkire kiterjesztettük ezt a lehetőséget és szeretnénk is biztatni arra, hogy majd vegye igénybe – mondta a szóvivő.

A szakemberek évek óta keveslik azoknak a számát, akik igénybe vették az ingyenes oltóanyagot. A jogosultak mindössze negyede igényelte a számukra díjmentes védőoltást két évvel ezelőtt. Ez az arány a várakozások szerint idén jelentősen javulhat. Azt is hangsúlyozzák, hogy érdemes élni a díjmentes lehetőséggel. Az oltóanyagok időben megérkeztek a háziorvosokhoz, így már az előzetesen meghatározott, október 20-ai dátum előtt megkezdődhetett az influenza elleni védőoltások beadása.

- Kifejezetten javaslom az ellenanyag beadását. Akik beoltatják magukat, nem szoktak 40 fokos lázzal lebetegedni, tüsszögni, köhögni, nem viszik tovább a fertőzést. A védőoltásokkal gyakorlatilag ma már teljesen rendben vagyunk, így nem félünk az influenzától, hiszen van megoldás. Szerencsére a hozzám tartozó idős ellátottak közül eddig is sokan, mintegy 80-90 százalék kihasználta a lehetőséget – hangsúlyozta megkeresésünkre dr. Buki Mária háziorvos.

A szakemberek szerint lassan elkezdődik az influenzaszezon. A védőoltással kapcsolatos további információkért és időpontegyeztetésért első lépésként telefonon érdemes érdeklődni a háziorvosnál.

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL